Infractorii cibernetici sunt adaptați la coronavirus. Va fi un val de infracțiuni, crede directorul Interpol
Infractorii cibernetici sunt adaptați la coronavirus. Va fi un val de infracțiuni, crede directorul Interpol

Infractorii cibernetici s-au adaptat coronavirusului iar lovituri tot mai puternice vor da la momentul când se va anunța un vaccin sau un tratament eficient, atrage atenția directorul Interpol. Deja există o cerere mare pentru medicamentele folosite în prezent pentru tratarea coronavirusului, iar răufăcătorii vând produse contrafăcute.

Directorul Interpol, Jurgen Stock, a atenţionat într-un interviu acordat agenţiei de presă germane DPA asupra unei creşteri drastice a comerţului ilegal cu produse medicale contrafăcute, odată ce va apărea la orizont un vaccin sau un tratament anticoronavirus, potrivit G4Media.

Deja au apărut pe pieţe echipamente de protecţie personală necertificate, inclusiv măşti faciale, sau produse contrafăcute destinate dezinfectării mâinilor, a explicat directorul Interpol.

„Va veni un nou mare val, un val global, imediat ce se va profila un vaccin”, a spus directorul Interpol.

Infractorii cibernetici „exploatează noile temeri şi preocupări ale oamenilor şi trebuie să-şi reprofileze activităţile criminale”, a spus Jurgen Stock.

Există o nouă provocare pentru polițiști pe o piață neobișnuită pe care operează acum persoanele care vor să încalce legea și anume activitățile de eliminare a deșeurilor medicale. „Constatăm o creştere a tentativelor unor grupuri de crimă organizată din Asia de a pătrunde pe această piaţă”, a menţionat Stock, anticipând că acest lucru se va întâmpla în scurt timp şi în alte părţi.

Directorul Interpol a mai explicat că infractorii vor încerca să profite de pandemie şi să-i înşele pe vârstnici dându-se drept rude care au nevoie de bani şi că vor creşte de asemenea nivelurile de criminalitate informatică, în contextul în care foarte mulţi oameni lucrează de acasă.

Mai mult, pandemia ar putea da un impuls pe termen lung criminalităţii pe plan global, în condiţiile în care unii dintre cei rămaşi fără mijloace de trai ar putea recurge la infracţiuni, a subliniat Stock.

„Oamenii vor căuta surse de venit noi, cu caracter ilegal”, consideră directorul Interpol.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul