IPS Teodosie
ÎPS TEODOSIE

 ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a spus că în perioada „neputinței lunare”, femeile nu pot lua agheasmă, anafură, iar apă sfințită au voie să bea abia la 3 zile după finalizarea perioadei.

De asemenea, ÎPS Teodosie a explicat că până pe 14 ianuarie, când se termină praznicul Bobotezei, oamenii ar trebui să evite să spele rufe, „din respect faţă de apa sfinţită”.

Miercuri, ÎPS Teodosie a fost invitat la Radio Dobrogea, la emisiunea Dialog duhovnicesc, unde a explicat regulile sărbătorii de Bobotează, potrivit adevărul.ro.

„Cât ţine praznicul Bobotezei, de pe 5 până pe 14 ianuarie, nu este interzis să ne spălăm noi ca oameni, putem să amânăm spălarea rufelor din această decenţă, sfială şi respect faţă de apa sfinţită. Să nu spălăm rufele murdare în timpul praznicului Bobotezei. Aşa este şi după canoane”, a spus Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie.

Femeile au reguli în plus de Bobotează.

„În perioada neputinţei femeii nu poate lua nici agheasmă, nici anafură, nici măcar agheasmă mică, darămite agheasmă mare. Dar dacă are perioada în timpul sărbătorii Bobotezei, coincide cu cele opt zile, ea nu poate lua agheasmă. Trebuie să compensăm, Dumnezeu întotdeauna compensează, se ia trei zile după această perioadă, agheasmă mare, pentru că în perioada aceasta s-a rugat, poate a venit şi la biserică, că nu e interzis femeilor care au neputinţa aceasta firească lunară să vină la biserică, să nu meargă spre altar, să nu sărute sfintele icoane, să nu ia agheasmă şi anafură. Dar la biserică poţi să vii, că nu este interzis să te rogi”, a mai spus ÎPS Teodosie.

ÎPS Teodosie, din trăsură, i-a binecuvântat pe toţi credincioşii care s-au alăturat procesiunii religioase în drumul către Portul Timis, acolo unde aşteptau marele eveniment alte câteva mii de persoane.

ÎPS Teodosie a parcurs procesiunea religioasă de la Catedrala Episcopală până la Portul Tomis într-o caleaşcă. Pentru a nu-şi pierde echilibrul, episcopul Tomisului a fost ţinut în braţe de un preot. Imaginile au stârnit reacţii aprige în spaţiul online.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *