Josep Borell, tranșant la adresa Israelului: „Da, foametea este folosită ca armă de război. Să spunem asta”. Gaza va ajunge noua Somalie
Josep Borell, tranșant la adresa Israelului: „Da, foametea este folosită ca armă de război. Să spunem asta”. Gaza va ajunge noua Somalie

Josep Borell, înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a acuzat fățiș Israelul că provoacă foamete în Gaza și folosește foametea ca armă de război. Declarațiile sale au fost respinse de Ministerul de Externe al Israelului.

Potrivit lui Borrell, situația din Gaza este disperată, cu mii de oameni afectați de foamete, iar această situație este inacceptabilă. Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă a spus că foametea este folosită ca o armă de război.

Este doar o chestiune de voință politică, Israelul trebuie să o facă. Nu este o chestiune de logistică. Nu pentru că Națiunile Unite nu au oferit suficient sprijin. Sprijinul este acolo, așteaptă. Camioanele sunt oprite, oamenii mor în timp ce trecerile terestre sunt închise artificial. Și da, este bine să ne uităm la sprijin pe mare sau pe aer, dar trebuie să ne reamintim că trebuie să o facem pentru că modul firesc de a oferi sprijin este închis, închis artificial.

Trimitem parașute într-un loc care se află la o oră cu mașina de următorul aeroport. De ce nu-l trimitem la aeroport? Pentru că nu o lasă, iar acest lucru este inacceptabil. Foamea este folosită ca armă de război. Da, foametea este folosită ca armă de război. Să spunem asta.

Și nu este vorba de o lipsă de provizii suficiente: auzim că există câteva luni de alimente stocate pe partea egipteană. Câteva luni de alimente stocate. Și chiar mai mult decât în orice alt conflict, copiii suferă cel mai mult în Gaza, pentru că nu au unde să meargă, unde să se ascundă” a spus Josep Borell.

În replică, ministrul israelian de externe Israel Katz a repetat placa stricată a războiului antiterorist și i-a cerut lui Borrell să înceteze atacurile la adresa Israelului și să recunoască dreptul acestei țări la autoapărare împotriva acțiunilor grupării Hamas.

Katz a spus că Israelul a permis „ajutor umanitar extins în Gaza pe uscat, aer și mare pentru oricine dorește să ajute”, dar acel ajutor a fost „deraiat violent” de militanții Hamas în „colaborare” cu ajutorul agenţiei UNRWA a ONU, potrivit swissinfo, preluat de B1TV.

Gaza va deveni ca Somalia

Borrell a atras atenția că situația din Gaza devine tot mai precară și a comparat teritoriul cu alte zone afectate de conflicte. El a criticat Israelul pentru blocarea ajutorului umanitar către Gaza, afirmând că sute de camioane așteaptă la graniță, împiedicate să intre în teritoriu.

Teritoriul Gaza devine foarte repede un teritoriu fără niciun fel de ordine. Arată din ce în ce mai mult ca Haiti, ca Somalia, ca Siria sau Mosul.

Aceasta va fi prima stare eșuată înainte de a exista. Toate teritoriile aflate în afara controlului statului devin spații capturate de grupuri armate [și] bande organizate care trăiesc din traficul de tot felul, care practic lasă populației doar două opțiuni: imigrație sau terorism. Sau amândouă. Acesta este ceva care a fost deja spus în decembrie și acum asupra căruia toți sunt de acord. Asta se întâmplă în Gaza” a mai spus Borell.

Foametea în Gaza, conform lui Borrell, nu este rezultatul unui dezastru natural, ci este provocată de intervenția umană. El a subliniat că, în ciuda stocurilor de alimente disponibile în Egipt pentru regiune, populația din Gaza suferă și copiii sunt cei mai afectați, fiind lipsiți de protecție și refugiu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *