Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a acuzat Occidentul că se pregătește să invadeze țara sa de pe teritoriul Poloniei și a salutat inițiativa Moscovei de a amplasa focoase nucleare tactice pe teritoriul celui mai apropiat aliat al său.

Într-un discurs adresat națiunii, Lukașenko a declarat, vineri, că a intensificat discuțiile cu președintele rus Vladimir Putin cu privire la desfășurarea de arme nucleare, atât tactice cât și strategice, pentru a face față amenințărilor venite din partea aliaților occidentali ai Ucrainei.

„Dacă va fi necesar, în Belarus vor fi introduse nu doar arme nucleare tactice, ci și strategice”, a avertizat el.

CNN notează că acestea sunt primele comentarii ale liderului de la Minsk de când Putin a anunțat că intenționează să finalizeze construcția unei instalații speciale de depozitare a armelor nucleare tactice în Belarus până la începutul lunii iulie, anul curent.

Lukașenko a confirmat că Moscova a transferat deja în Belarus un sistem de rachete Iskander cu rază scurtă de acțiune care pot fi echipate cu focoase nucleare sau convenționale.

„Avioanele noastre modificate pot transporta și focoase nucleare. Ați auzit de la președintele Rusiei despre planurile comune de a crea infrastructura corespunzătoare pe teritoriul Belarusului. Vreau doar să clarific: întreaga infrastructură a fost creată și este pregătită”, a spus el.

Lukașenko spune că a dat ordin să fie repuse în funcțiune silozurile pentru rachete balistice intercontinentale

„În același timp, transferul de trupe NATO în Est se desfășoară într-un ritm accelerat. Numai în Polonia și în țările baltice, gruparea blocului militar dispune astăzi de peste 21.000 de soldați, 250 de tancuri, aproape 500 de vehicule blindate, aproximativ 150 de avioane și elicoptere. Și toată această armată se antrenează, sfidător, în apropierea granițelor Belarusului și Rusiei. Întrebarea este: de ce?”, a punctat Lukașenko.

Președintele belarus a dezvăluit că armata țării sale a primit instrucțiuni să „restabilească imediat locațiile” unde se aflau anterior sisteme de rachete balistice intercontinentale cu focoase nucleare.

„Dacă este necesar, Putin și cu mine vom decide și vom introduce aici arme nucleare strategice. Și cei din străinătate care încearcă să ne arunce în aer, astăzi, din interior și din exterior, trebuie să înțeleagă acest lucru. Nimic nu ne va opri din demersul de a ne apăra statele și popoarele”, a mai spus el, declarându-se încrezător că aceste măsuri vor descuraja „șoimii (războiului) de peste mări și sateliții lor pentru o lungă perioadă de timp”.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *