Reforma pensiilor din Franța a fost adoptată forțat de guvernul lui Emmanuel Macron, care a folosit o prevedere din Constituția franceză pentru a ocoli votul Parlamentului, întrucât legea era în pericol să nu treacă. Macron s-a folosit de echivalentul din România al ordonanțelor de urgență, iar în tot acest timp, furia protestatarilor a dat în clocot pe străzile marilor orașe din Franța.

Guvernul francez s-a folosit de puteri constituționale speciale, controversate, pentru a forța o creștere a vârstei de pensionare, pe fondul unor scene haotice în parlament, în care parlamentarii stângii radicale au cântat La Marseillaise cu voce tare pentru a o împiedica pe Élisabeth Borne să vorbească.

Politicienii din opoziție vor cere un vot de neîncredere în guvern în următoarele 24 de ore (moțiunea de cenzură de la noi,, n.r.) Președintele Emmanuel Macron a luat decizia în ultimul moment de a evita un vot parlamentar și de a impune în schimb planul său controversat de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani, informează The Guardian, citat de B1TV.

Orice vot de neîncredere ar avea nevoie de sprijinul partidului de dreapta Les Républicains, pentru a trece, dar liderul partidului, Éric Ciotti, a declarat că nu va susține un astfel de vot.

Cu câteva minute înainte ca deputații din camera inferioară să voteze, Macron mai avea încă o serie de întâlniri cu politicieni importanți dar a decis brusc să se folosească puteri speciale în loc să riște un vot, pe care părea pregătit să îl piardă.

Președintele Franței a invocat articolul 49 indice 3 din Constituție, care dă guvernului puterea de a ocoli parlamentul. În acest timp, în Parlament a fost haos. Parlamentarii de stânga au strigat „Demisia! Demisia!” la adresa premierului Elisabeth Borne, iar membrii partidului radical de stânga France Unbowed au cântat imnul național atât de tare încât Borne nu a putut vorbi la început, iar sesiunea a trebuit să fie suspendată înainte ca ea să încerce din nou să se facă auzită.

Apoi prim-ministrul Elisabeth Borne a declarat în fața Parlamentului că proiectul de lege va fi adoptat deoarece guvernul nu poate „risca viitorul pensiilor noastre”.

Ca să-și explice decizia, Macron le-a spus miniștrilor cabinetului că „riscurile financiare erau prea mari” dacă legea ar fi fost respinsă de parlamentari, potrivit unor rapoarte de la discuțiile de la Élysée.

Poliția a tras cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă

La scurt timp după aceea, mii de persoane s-au adunat într-un protest spontan în Place de la Concorde, în centrul orașului, în timp ce sindicatele au promis că vor intensifica grevele și demonstrațiile de stradă care au avut loc începând cu luna ianuarie. Șeful sindicatului CGT, Philippe Martinez, a declarat că forțarea legii „arată dispreț față de popor”.

Poliția a tras cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă în încercarea de a dispersa mulțimea, joi seara, în timp ce unii protestatari au aruncat cu pietre de pavaj în forțele de ordine. În alte câteva orașe franceze, inclusiv în Marsilia, au avut loc, de asemenea, proteste spontane împotriva reformei.

Poliția a arestat 120 de persoane la Paris, potrivit Le Figaro. Un ofițer de poliție ar fi fost rănit într-o confruntare cu protestatarii și revoltații.

După ce mitingul a fost dispersat, unii protestatari au provocat incendii și au provocat pagube la fațadele magazinelor de pe străzile laterale, potrivit reporterilor Agenției France-Presse.

Mai multe magazine au fost jefuite în timpul protestelor din Marsilia, în sudul țării, în timp ce ciocniri între protestatari și forțele de securitate au izbucnit, de asemenea, în orașele vestice Nantes și Rennes, precum și în Lyon, în sud-est, au precizat aceștia.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *