Marcel Ciolacu a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la ordonanța de urgență pentru alegerile parlamentare anticipate. Marcel Ciolacu a sesizat Avocatul Poporului pentru una din cele 25 de ordonanțe emise de Guvern în ultima ședință înaintea moțiunii de cenzură.

„Astăzi am sesizat Avocatul Poporului în legătură cu Ordonanţa de Urgenţă, dată la miezul nopţii de Guvernul Orban, prin care a modificat – din nou! – legislaţia privind alegerile şi a legiferat practic turismul electoral. Nu #turismelectoral îşi doresc românii, ci măsuri concrete menite să le facă viaţa mai bună. Nu vă mai jucaţi de-a criza politică, învăţaţi să guvernaţi pentru #oameni şi nu vă mai daţi ordonanţe în interes propriu!” a scrispreședintele PSD Marcel Ciolacu pe Facebook.

Ordonanţa de Urgenţă privind alegerile parlamentare anticipate, adoptată de Guvernul Orban în ultima şedinţă înaintea demiterii, a fost publicată vineri în Monitorul Oficial, la 10 zile de la adoptarea în Guvern, arată PsNews.

 

Marcel Ciolacu a sesizat Avocatul Poporului- de ce este nemulțumit de ordnanța de urgență

Data alegerilor anticipate se stabileşte cu cel puţin 50 de zile înaintea votării, se arată în ordonanța de urgență.

Actul normativ prevede că în ţară alegerile se desfăşoară duminică, în timp ce pentru diaspora sunt alocate trei zile, respectiv zilele de vineri şi sâmbătă premergătoare datei alegerilor la nivel naţional.

De asemenea, alegătorii vor putea vota la orice secţie de vot din ţară sau din străinătate, în baza unui act de identitate valabil în ziua votării.

OUG prevede şi situaţia în care ”alegerile parlamentare anticipate nu pot fi organizate la altă dată decât cea a alegerilor locale generale din anul 2020”, situaţie în care alegătorii vor vota în aceleaşi secții de votare, prezenţa la vot fiind consemnată în liste separate pentru cele două tipuri de scrutin.

De asemenea, a fost dublat numărul parlamentarilor pentru diaspora – patru senatori şi opt deputaţi.

OUG prevede şi folosirea sistemului electronic de prevenire a votului multiplu, inclusiv pentru alegerile anticipate pentru a evita fraudele electorale.

Leave a comment

Lasă un răspuns