Radu Țincu, medic primar în cadrul secției de Terapie Intensivă de la Spitalul Floreasca din București, a vorbit într-un interviu pentru Gândul despre situația pandemiei în contextul tulpinii Delta și al numărului mic de persoane vaccinate.

„Majoritatea pacienților pe care i-am văzut în acest val 4 sunt, în continuare, pacienți vârstnici cu anumite patologii cronice asociate, în special cardio-vasculare sau renale. Cei mai mulți dintre ei, într-o proporție covârșitoare, sunt nevaccinați, au dezvoltat forme de severe de COVID-19. Majoritatea au venit cu afectare pulmonară de peste 80%, ceea ce arată starea extrem de gravă în care au ajuns și majoritatea au necesitat intubație și ventilație mecanică pentru a putea compensa această afectare pulmonară”, explică medicul Radu Țincu pentru Gândul.

Valul 4 va depăși criza din primăvară

În continuare, medicul  Radu Țincu explică și de ce am ajuns să depășim marți peste 11.000 de infectări, cel mai mare număr de cazuri noi de COVID-19 de la începutul pandemiei.

„Am avut și avem cea mai mică rată de vaccinare din Europa. Am avut cele mai relaxate măsuri sanitare și avem această tulpină Delta care este de două ori mai transmisibilă. Era de așteptat ca valul 4 să fie un val foarte important care se pare că va depăși ceea ce s-a întâmplat în primăvara acestui an, mai spune medicul Radu Țincu.

De ce unii pacienții refuză vaccinarea

Medicul, care tratează cazurile grave, cele care ajung la Terapie Intensivă, spune că, din ce a aflat de la familiile unor pacienți, majoritatea celor care sunt nevaccinați nu se imunizează din două motive: nu cred în gravitatea acestei boli, nu cred că vor dezvolta o formă severă de COVID-19, sau nu au încredere suficientă în vaccin, consideră că este experimental sau că reprezintă o armă dezvoltată pentru a produce mai mult rău decât bine.

”Toate aceste afirmații mistice, de cele mai multe ori fundamente pe teorii mistico-religioase, se regăsesc, din păcate, la persoanele vârstnice, care sunt mai  degrabă încrezătoare în teoriile mistice decât în dovezile științifice publicate”, mai explică medicul Radu Țincu.

Când este necesară doza a treia de vaccin

În ceea ce privește importanța dozei a treia, medicul Țincu spune că aceasta este recomandată persoanelor care riscă să dezvolte o formă severă, în special persoanelor vârstnice cu boli cronice.

„Cu trecerea timpului, nivelul de anticorpi scade, atât după vaccinare, cât și după trecerea prin boală. S-a observat că la 3 luni, la 6 luni, la 9 luni se produce o reducere semnificativă a nivelului de anticorpi”, spune Radu Țincu.

„Având în vedere că varianta Delta are nevoie de o cantitate mai mare de anticorpi neutralizanți, s-a creat ideea acestei doze a treia, care este o doză booster și readuce nivelul de anticorpi în limitele normale, astfel încât să fie suficient de eficientă pentru eliminarea variantei Delta”, explică medicul Radu Țincu.

„Putem ajunge ca în Italia”

Medicul trage un semnal de alarmă și subliniază că dacă nu se vor implementa niciun fel de măsuri sanitare care să limiteze transmiterea virusului, cazurile de coronavirus vor crește semnificativ.

„Este posibil ca la jumătate lunii octombrie, undeva în două săptămâni, să depășim și 20.000 de cazuri pe zi. Acest lucru va pune în mare dificultate sistemul de terapie intensivă. În lipsa unor măsuri, riscăm ca numărul de cazuri să depășească capacitatea de terapie intensivă a României și să asistăm la ceea ce s-a întâmplat în Italia când oamenii mureau în fața spitalelor sau pe holurile spitalelor, sau să fie nevoie într-o situație critică de transferul unor pacienți în alte țări unde există locuri la terapie intensivă”, este avertismentul medicul Radu Țincu.


 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *