alexandru rafila
alexandru rafila

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Peste 25.000 de victime au fost anul trecut în pandemie în valul patru, victime cauzate de infecția cu coronavirus, a explicat ministrul Sănătății la Europa FM.

Peste Ocean, președintele Biden anunța acum câteva zile că pandemia s-a încheiat. S-a încheiat pandemia?

„Depinde din ce punct de vedere. Pandemia nu se ncheie decât atunci când, practic, transmiterea comunitară care se întâmplă simultan pe mai multe continente încetează. Acesta este momentul în care Organizația Mondială a Sănătății poate să declare pandemia închisă. Eu cred că, mai degrabă, domnul președinte Biden s-a referit la efectul asupra sistemelor de sănătate și asupra viecii sociale și economice în general. Pentru că, în mod evident, marea majoritate a țărilor și a cetățenilor din aceste țări au un stil de viață foarte apropiat de normalitate și sunt destul de puține situațiile în care mai apar restricții sau chiar utilizarea măștii a fost foarte mult restrânsă – rămânând în câteva țări exclusiv în mijloacele de transport sau în zonele interioare aglomerate”, a explicat ministrul Sănătății la Europa FM, Alexandru Rafila,

Cât de aproape suntem de finalul pandemiei de coronavirus?

„Știți care este problema? Suntem mai aproape de sfârșitul pandemiei… Eu o să vă spun lucrul acesta, nu știu dacă neapărat foarte multă lume o să fie bucuroasă de ceea ce spun eu acum, suntem mai aproape de sfârșitul pandemiei pentru că virulența acestui microorganism a scăzut mult. Și, pe de altă parte, populația are un grad de imunitate datorat vaccinării, datorat trecerii prin boală sau unei combinații pentru că mulți dintre noi am trecut și prin boală și am fost și vaccinați”, a explicat ministrul Sănătății Rafila la Europa FM.

„Problema de sănătate publică, din punctul acesta de vedere, este sub control. Vedem ce se întâmplă în România, unde avem în jur de 1000 de cazuri pe zi sau chiar mai puțin. Numărul de cazuri internate în spital în momentul de față este în jur de 1200, la nivel național. Și doar 120-130 de cazuri la Terapie Intensivă. Mai mult, incidența înregistrată în localitățile din România, cu 3-4 excepții între care și Bucureștiul, este sub 1 la mie, ceea ce reprezintă o incidență foarte mică – incidența cumulată în ultimele două săptămâni”, a mai spus Alexandru Rafila la Europa FM.

Pandemia sau efectele pandemiei – cred că aceasta este o definiție corectă – au încetat datorită unei evoluții naturale a unui virus emergent și faptului că după o evoluție de trei ani de zile lumea are o rezistență la infecție sau se infectează și face forme de boală banale, nu forme de boală care să pună probleme deosebite”, a mai spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Rafila: Iarna nu ne pregătește niște surprize periculoase?

„Ceea ce poate să ne pună în dificultate este o combinație între continuarea evoluției cu SARS-CoV-2 și o combinație cu virusul gripal care este posibil să circule în acest an mai intens. Avem exemplul emisferei sudice: iarna care tocmai s-a încheiat în emisfera sudică a adus un număr mult mai mare de cazuri.

Virusurile gripale nu au mai circulat datorită măsurilor luate pentru COVID. După o peiroadă de 2-3 ani de lipsă de circulație, imunitatea oamenilor este ceva mai mică. Nu am făcut gripă în ultimii ani și interesul pentru vaccinarea antigripală a scăzut și din punctul acesta de vedere pot apărea surprize. Eu sper să avem o protecție cât mai bună la nivelul categoriilor la risc, iar restul populației să se vaccineze în mod obișnuit”, a mai spus Alexandru Rafila.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *