Image default
Actualitate

Redeschiderea școlilor, tranșată joi la Palatul Cotroceni. Președintele Iohannis va lua o decizie după o ședință cu miniștrii și șeful DSU

Momentul redeschiderii școlilor este analizat de președintele Klaus Iohannis într-o întâlnire cu miniștrii educației și sănătății, joi la Palatul Cotroceni, la care participă și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

În urma analizelor, oficialii vor decide dacă elevii vor merge la clase în februarie sau nu. Ministrul Educației a anunțat că principalul pericol, dacă școala va continuă că și până acum după 8 februarie- data avansată pentru începerea fizică a școlilor-, este că predarea online să genereze pierderi structurale care pot fi recuperate cu greu.

Mai mulți politicieni susțin varianta deschiderii școlilor, însă unii specialiști din sănătate nu consideră oportun momentul redeschiderii școlilor. Hotărârea va fi luată în urma unor analize, relatează B1TV.

Decizia redeschiderii școlilor în acest moment nu este fezabilă, spune Răzvan Chrerecheș

Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, a comentat subiectul într-o intervenție telefonică pe B1 TV. Acesta a afirmat că momentul nu este propice redeschiderii școlilor, în condițiile apariției noii tulpini COVID și a modului deficitar în care se respectă măsurile de protecție sanitară.

Cherecheș susține că dacă reprezentanții guvernamentali vor decide astăzi redeschiderea unitățiilor de învățământ, decizia va fi politică și prematură.

„Pe de-o parte avem situația pandemiei din România, care este stabilă, numărul de cazuri noi nu scade, numărul deceselor e relativ constant. Ca să redeschidem școlile, care înseamnă prin definiție rata de interacțiune socială mai scăzută, ar trebui să scădem rata de incidență: numărul de cazuri, care nu se întâmplă.

Pe de altă parte, argumentul că școala online afectează dezvoltarea copiilor, are de-a face cu calitatea educației online, nu cu sănătatea populației. Decizia care va fi luată astăzi va fi luată politic, pentru din perspectiva sănătății publice, în acest moment, cu nivelul transmiterii intracomunitare și felul în care se respectă regulile în școlile și orașele și satele din România, nu cred că este fezabil. Cum la noi în unele locuri se respectă regulile, în unele nu, e un model foarte eterogen.

Decizia, dacă se ia astăzi este prematură, pentru că mai este un factor de care nu ținem cont: noua tulpină din Marea Britanie, pe care o avem în România și care se transmite și la copii și înseamnă că pot să ducă mai ușor infecția acasă. Părerea mea este că ar mai trebui așteptat măcar până la 1 februarie, dacă situația rămâne stabilă, se poate lua o decizie. Decizia, acum, de deschiderea școlilor, în condițiile în care abia am identificat tulpina în România și nu știm dacă va duce la o creștere, e mult prea devreme să se decidă definitiv așa ceva”, a afirmat Răzvan Cherecheș.

Related posts

Klaus Iohannis i-a scris președintelui ales al SUA, Joe Biden

Andrada Ionescu

Reacția președintelui Klaus Iohannis la huiduielile de la Iași. Moldovenii au scandat pentru autostradă

Constantinescu Gabriel

Ludovic Orban și-a depus mandatul de premier desemnat. Președintele Klaus Iohannis a explicat de ce

Constantinescu Gabriel

1 comment

Vaccinarea profesorilor. Jumătate din profesori ar vrea să se vaccineze 14 ianuarie 2021 at 14:04

[…] Redeschiderea școlilor, tranșată joi la Palatul Cotroceni.… […]

Reply

Leave a Comment