Noi variante ale coronavirusului vor fi mai blânde decât Omicron
Noi variante ale coronavirusului vor fi mai blânde decât Omicron

Noi variante ale coronavirusului vor fi mai blânde sau chiar mai blânde decât Omicron, crede medicul de terapie intensivă Radu Țincu, iar cel mai degrabă pandemia se va sfârși în luna martie. Din punct de vedere istoric, spune medicul, s-a trecut peste perioada de doi ani a unei boli infecțioase care să afecteze întreg globul.

Eu cred că, dacă vor apărea în continuare variante virale, acestea vor fi la fel de blânde sau poate chiar mai blânde decât varianta Omicron”, a spus Radu Țincu, joi, la Știrile B1Tv.

Întrebat cât de rezonabil este să presupunem că ne apropiem de etapele finale ale pandemiei, având în vedere poziția exprimată de conducerea Moderna, medicul a explicat: „Este un scenariu pe care putem să îl luăm în calcul. Avem mai multe argumente în acest sens – în primul rând, istoricul. Uitându-ne la celelalte pandemii, vedem că ele evoluează pe o perioadă undeva între un an și jumătate și trei ani de zile. Iată că avem deja doi ani de pandemie, deci din punct de vedere istoric putem spune că pandemia poate să ajungă către final. Pe de altă parte, mai avem două elemente care stau la baza acestui scenariu posibil” a început medicul argumentația.

În primul rând, faptul că varianta Omicron este o variantă mult mai blândă comparativ cu varianta Delta, ceea ce arată că virusul se îndreaptă în mod natural către această evoluție favorabilă, de a coabitare cu oamenii. În al treilea rând, față de 1918, când am avut ultima pandemie ce a lovit omenirea, avem și vaccin de această dată, vaccin care cel puțin pentru spațiul european, uitându-ne în mod global la spațiul european, a acoperit undeva la 85% – 90% din populație”, a mai spus Radu Țincu.

Șeful companiei farmaceutice Moderna spune că suntem la finalul pandemiei. Directorul general Stéphane Bancel spune totuși că există și scenariul ca o mutaţie mai virulentă decât Omicron să apară, însă sunt șanse de doar 20% să trecem prin această situație.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul