Omicron nu va provoca un val de infectări în România în luna decembrie
Omicron nu va provoca un val de infectări în România în luna decembrie

Omicron nu va provoca un val de infectări în România în luna decembrie, spune epidemiologul Constantin Jurma. Însă, sunt așteptate creșteri ale numărului îmbolnăvirilor în luna ianuarie, crede specialistul.

Cercetătorul a pus accent pe importanța testării și vaccinării anti-COVID-19, punctând că „rata de vaccinare depinde fundamental de adoptarea certificatului verde”.

Octavian Jurma a lăudat Guvernul pentru că s-a mobilizat și a luat mai rapid măsuri de limitare a răspândirii COVID-19. Acesta a susținut că premierul Nicolae Ciucă merită o stea deoarece „cu excepția primului val, niciodată România nu a reacționat atât de prompt la o amenințare iminentă”, relatează B1TV.

O dată ce varianta Omicron va deveni dominantă în România, măsurile luate azi nu vor mai avea efect, consideră el.

Omicron nu va provoca un val de infectări în România in decembrie, spune Jurma. Sâmbătă, în România au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu Omicron ale unor persoane venite din Africa de Sud, iar duminică a avut loc, la Palatul Victoria, o ședință în care au fost stabilite noi măsuri în lupta cu pandemia.

Octavian Jurma apreciază rapiditatea în luarea noilor măsuri anti-COVID

Aceasta ședință de duminică a fost o surpriză plăcută pentru mulți romani obișnuiți cu amânarea deciziilor nepopulare până „vedem când ajungem acolo”.

Cu excepția primului val, niciodată România nu a reacționat atât de prompt la o amenințare iminentă. Domnul prim-ministru Nicolae-Ionel Ciucă merită cu aceasta ocazie o stea de Crăciun, pentru ne da și prima dovadă că nu este doar un personaj de decor și că e dispus să pună interesele țarii înaintea populismului politic”, a scris Jurma, pe Facebook.

Pe de altă parte, specialistul a remarcat faptul că a durat patru ore ca decidenții să ia niște hotărâri simple, fapt ce, în opinia sa, demonstrează „rezistența care există încă la nivel instituțional” față de măsurile de prevenție.

Octavian Jurma și-a manifestat apoi speranța că direcția trasată astăzi va continua și, foarte important, va fi reluată testarea pentru depistarea infecției cu coronavirus.

În așteptarea documentului oficial, ce știm sigur este că vaccinarea și testarea RT-PCR devin necesare pentru a putea circula fără risc de carantină în afara țării”, a mai susținut Jurma.

Jurma, despre noul val COVID-19:

„Este exclus că varianta Omicron să poată produce un nou val în Romania în luna decembrie chiar și în absența acestor măsuri, pentru că dobândirea dominanței Omicron va dura cel puțin 2-3 săptămâni.

Deci luna decembrie vă fi relativ liniștită în Romania la ieșirea din valul 4-Delta.

Daca însă masurile de prevenție pot amâna debutul valului 5-Omicron din ianuarie până în februarie, am putea salva mii de vieți, mai ales daca acest răstimp vă fi folosit pentru vaccinare și adoptarea certificatului verde”, a mai scris Jurma.

Acesta a susținut apoi că e absolut necesar să fie extinsă folosirea certificatului verde: „Evident rata de vaccinare depinde fundamental de adoptarea certificatului verde, care devine cea mai importanta masura absenta din Romania. Nu doar ca lipseste, dar au fost repetate asigurarile publice ca nu va fi introdus pentru biserici si deci nici pentru alte activitati cu pretentii simiare de esentialitate. Aici batalia este pierduta inainte de a incepe”.

„Odata ce Omicron va deveni comunitar si dominant (ianuarie cel mai probabil) masurile anuntate azi vor fi depasite de circulatia interna a virusului SARS-CoV-2”, a mai scris Octavian Jurma.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *