Pacienții cu boli cronice, dar numai unii dintre aceștia- vor beneficia de analize și investigații decontate de casele de asigurări de sănătate și după epuizarea plafonului alocat fiecărei luni, a decis Guvernul, printr-o ordonanță de urgență.

Bolnavii cu COVID-19, precum și cei cu o boală cronică gravă, precum cancer, diabet, boală cardiovasculară, boli rare – ar urma să aibă acces la investigații decontate, efectuate în regim ambulatoriu, în maximum 5 zile lucrătoare de la solicitarea acestora. Ministerul Sănătății susține că a găsit soluția pentru ca acest lucru să fie posibil inclusiv după epuizarea fondurilor lunare contractate. Sumele contractate inițial se vor suplimenta prin acte adiționale, relatează Digi24.

Ordonanța de Urgență în acest sens a fost adoptată joi de Guvern, la propunerea Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Investigațiile paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare, precum și a pacienților diagnosticați cu boli oncologice, diabet zaharat, afecțiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, se efectuează în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării acestora, chiar dacă furnizorul aflat în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate a epuizat fondurile lunare contractate la momentul solicitării; pentru decontarea contravalorii acestora, sumele contractate inițial se suplimentează prin acte adiționale”, prevede Ordonanța de Urgență adoptată joi, potrivit Guvernului.

Investigațiile pentru pacienții cu boli cronice pot fi efectuate la orice furnizor de servicii medicale aflat în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate – de stat sau privat.

Actul normativ stabilește și o serie de măsuri pentru asigurarea neîntreruptă a decontării serviciilor medicale. De exemplu, în scopul asigurării accesului neîntrerupt la tratament al pacienților cu afecțiuni oncologice, serviciile medicale spitalicești de chimioterapie cu monitorizare, acordate în regim de spitalizare de zi, se vor acorda gratuit. Decontarea contravalorii acestora se face de casele de asigurări de sănătate, cu sume suplimentate prin acte adiționale.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *