Pericolul de infectare cu coronavirus nu este în școală, ci în afara ei, a precizat ministrul Educației Monica Anisie. Toate măsurile sanitare au fost implementate în școlile din România, multe au fost închise cu activitățile trecute în online și nu s-a demonstrat existența unei legături între activitatea școlară și creșterea numărului de cazuri, a spus Anisie.

3.393 de școli din România sunt în scenariul roșu, în timp ce 4.500 de unități de învățământ din țară se regăsesc în scenariul galben, iar alte 9.300 funcționează în scenariul verde, a precizat Monica Anisie, , miercuri seară,la B1 TV.

Întrebată de ce s-au închis școlile, în condițiile în care un studiu arată că gradul de infectare în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 0-19 ani s-a mărit cu mai puțin de 1% după revenirea la clase, ministrul Educației a explicat: „Este o măsură pe care Ministerul Sănătății a prevăzut-o și de aceea s-a emis și Ordinul comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației. Vorbim despre ideea aceasta de a-i proteja pe copii și la momentul la care am semnat acel ordin de ministru Ministerul Sănătății a venit cu această propunere ca în momentul în care rata infectării ajunge la 3 la mia de locuitori să trecem în scenariul roșu, adică să desfășurăm cursurile în sistem online. La momentul acesta, astăzi, avem aproape 3.300 de unități de învățământ care sunt în scenariul roșu. Avem 9.300 de unități de învățământ care funcționează în scenariul verde, adică elevii merg fizic la școală, și 4.500 de unități de învățământ în scenariul galben, adică cel hibrid” a răspuns Monica Anisie în emisiunea „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

Pericolul de infectare cu coronavirus nu este în școală, ci în afara ei. Ministrul educației a subliniat că nu există o legătură semnificativă între deschiderea școlilor și creșterea numărului de infectări, ci mai degrabă „pericolul este dincolo de poarta școlii”.

„Nu există și vreau să vă spun că în spațiul școlii nu există pericolul infectării. S-au luat toate măsurile de siguranță. Există dezinfectanți, există acea distanță fizică între elevi, se poartă mască, profesorii sunt foarte atenți cu respectarea acestor reguli, deci nu școala este cea care influențează în vreun fel creșterea numărului de îmbolnăviri. Nu în spațiul școlii se îmbolnăvesc copiii, ci pericolul este dincolo de poarta școlii. De aceea, întotdeauna am făcut apel la populație să respecte regulile de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor. Este important ca nu numai în clasă copilul să poarte mască, să respecte toate regulile, să stea la distanță față de colegi, ci și atunci când părăsește școala”, a mai spus Anisie.

Sunt totuși 3.393 de școli în scenariul roșu, iar ministrul educației a explicat de ce s-a luat decizia închiderii lor: „Unele sunt închise pentru că rata aceasta a incidenței a atins 3 la mia de locuitori, iar altele sunt închise pentru că au existat în școală trei cazuri de îmbolnăviri. Vreau, totuși, să spun că există acest scenariu roșu pentru 14 zile, deci nu s-au închis definitiv. În aceste 14 zile există o reevaluare din partea Direcției de Sănătate Publică, împreună cu Inspectoratul Școlar, se reanalizează în cadrul Comitetului Județean  pentru Situații de Urgență sau în cadrul Comitetului Municipiului București și de la caz, la caz se va lua o decizie”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *