Permisul de conducere ar putea fi obținut de la 17 ani, prevede un proiect
Permisul de conducere ar putea fi obținut de la 17 ani, prevede un proiect

Permisul de conducere ar putea fi obținut de la 17 ani, prevede un proiect de lege propus de Comisia Europeană, iar școala de șoferi ar putea fi începută de tineri de la vârsta de 16 ani, nu 18, ca acum. Există însă o condiție pentru tinerii care promovează examenele de conducere: să circule însoțiți timp de un an, până ce capătă experiență.

Potrivit proiectului, școala de șoferi ar putea fi începută după 16 ani, iar permisul ar putea fi luat la împlinirea a 17 ani. În acest caz, tinerii șoferi vor putea conduce doar însoțiți un an.

În plus, tinerii șoferi vor trece printr-o perioadă de probă de doi ani, timp în care orice abatere de la lege va fi sancționată drastic.

Alte modificări ale legislației rutiere cerute de Comisia Europeană arată că în cazurile în care un stat membru decide să priveze de dreptul de a șofa un conducător auto din cauza unei infracțiuni săvârșite pe teritoriul său, această decizie să aibă efect în întreaga Uniune Europeană.

Formarea și examenele vor fi adaptate pentru a pregăti mai bine șoferii pentru proporția tot mai mare de utilizatori vulnerabili ai drumurilor, a explicat și Adina Vălean, comisarul european pentru Transport, arată stirileprotv.ro.

Comisia Europeană vrea toleranță zero în caz de consum de alcool. Această propunere se referă la persoanele care au obținut recent permis de conducere, indiferent de vârstă. Oficialii Comisiei Europene spun însă că există posibilitatea ca, pe viitor, măsura să îi vizeze și pe restul șoferilor.

Mai mult decât atât, noul pachet propune și extinderea infracțiunilor rutiere. Astfel, pe viitor, ar putea fi considerate infracțiuni nemenținerea unei distanțe suficiente în raport cu vehiculul din față; depășirea periculoasă; parcarea periculoasă; traversarea uneia sau mai multor linii albe continue; conducerea pe sens interzis sau utilizarea unui vehicul supraîncărcat.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *