Persoanele de peste 60 de ani nu ar trebui vaccinate cu Astra-Zeneca
Persoanele de peste 60 de ani nu ar trebui vaccinate cu Astra-Zeneca

Persoanele de peste 60 de ani nu ar trebui vaccinate cu serul AstraZeneca, din cauza temerilor că poate determina efecte adverse serioase. Agenția Europeană a Medicamentelor a recomandat statelor să evite administrarea vaccinului anticovid produs de această companie, pentru categoria de vârstă 60-.

Recomandarea a fost emisă pe fondul temerilor legate de coagularea rară a sângelui și pe măsură ce devin disponibile mai multe vaccinuri, a precizat duminică șeful grupului de lucru al agenției, potrivit livemint.com, și B1TV.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) consideră că folosirea AstraZeneca este sigură pentru toate grupele de vârstă.

În contextul unei pandemii, poziția noastră a fost și este că raportul risc-beneficiu rămâne favorabil pentru toate grupele de vârstă”, a declarat șeful grupului de lucru COVID-19, Marco Cavaleri, pentru ziarul italian La Stampa.

Cu toate acestea, întrucât numărul cazurilor de COVID-19 este în scădere și ținând cont de faptul că populația mai tânără este mai puțin expusă riscurilor legate de COVID-19, Cavaleri a spus că ar fi mai bine să se utilizeze vaccinuri COVID-19 pe baza ARN mesager (ARNm) ) tehnologie folosită de Moderna și Pfizer-BioNTech.

Întrebat dacă autoritățile sanitare ar trebui să evite administrarea vaccinului Astrazeneca persoanelor cu vârsta peste 60 de ani, Cavaleri a spus: „Da, și multe țări, precum Franța și Germania, o iau în considerare în lumina unei disponibilități mai mari a vaccinurilor ARNm”.

Guvernul italian a declarat vineri că va restricționa utilizarea vaccinului AstraZeneca la persoanele în vârstă de peste 60 de ani, după ce un adolescent care a primit doza a murit din cauza unei forme rare de coagulare a sângelui.

La fel ca multe țări europene, Italia a oprit pe administrarea vaccinurilor AstraZeneca în martie din cauza îngrijorărilor legate de problemele rare de coagulare a sângelui.

A reluat-o luna următoare, cu recomandarea ca produsul să fie „preferabil” utilizat pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani, după ce EMA a declarat că beneficiile sale depășesc orice riscuri.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *