Persoanele vaccinate vor sta în carantină doar șapte zile
Persoanele vaccinate vor sta în carantină doar șapte zile

Persoanele vaccinate vor sta în carantină doar șapte zile, iar cele nevaccinate, zece. Este o propunere avansată de șefa Institutului Național de Sănătate Publică, Adriana Pistol, pe fondul lipsei de personal din spitale din cauza personalului infectat cu coronavirus.

Anunțul a fost făcut de secretarul de stat din ministerul Sănătății Adriana Pistol, într-un interviu la Digi24.

Persoanele vaccinate vor sta în carantină doar șapte zile

Carla Tănasie: Managerii de spitale au teama că se va infecta mult personal, rămân fără personal medical, motiv pentru care personalul cere ca, în cazul lor, izolarea să fie mai scurtă. La cât ar putea ajunge izolarea în cazul lor?

Adriana Pistol: Deocamdată, noi gândim 7 zile pentru personalul vaccinat și fost bolnav.

Carla Tănasie: Și cei nevaccinați? 10 zile?

Adriana Pistol: Da, sigur!

Carla Tănasie: Nu vor mai avea 14 zile în nicio situație?

Adriana Pistol: Nu vor mai avea 14 zile în nicio situație.

Carla Tănasie: Cine ar mai putea rămâne la carantină 7 zile?

Adriana Pistol: Nu numai cadre medicale, oricine din populație este vaccinat sau a fost bolnav în ultimele 180 de zile.

Persoanele vaccinate sunt scutite de carantină dacă nu sunt dovedite ca infectate

Potrivit articolului 6, alineatul 1 din Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) din data de 1 iulie 2021, persoanele care s-au vaccinat cu schema completă de vaccinare şi au cel puțin 10 zile de la administrarea celei de-a doua doze nu trebuie să stea în carantină dacă au luat contact direct cu o persoană confirmată infectată cu COVID-19, relatează EVZ Online.

„Exceptarea de la măsura carantinei instituită cu privire la persoanele contact direct ale unei persoane confirmate se aplică pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la data contactului direct”, se arată în documentul citat.

De asemenea, persoanele vaccinate cu schema completă care au intrat în contact direct cu o persoană confirmată cu COVID-19, dar nu prezintă simptome, nu trebuie să efectueze un test RT-PCR. Excepție fac persoanele vaccinate, dar care prezintă simptome. În cazul în care testul este pozitiv, persoana vaccinată trebuie să intre în carantină.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *