Omicron de patru ori mai contagios, la persoanele deja vaccinate, a stabilit un studiu danez. Cea mai mare rată de contagiozitate a fost depistată la persoanele cu doza „booster”, de 3,7 mai mare față de varianta precedentă.

Cel mai recent studiu aparține oamenilor de știință din Danemarca și are în vedere rata de transmisibilitate a tulpinii de la persoanele nevaccinate, cât și de la cele vaccinate.

Omicron de patru ori mai contagios – la persoanele vaccinate. Oamenii de știință confirmă faptul că Omicron este de 2,7 – 3,7 ori mai contagioasă decât varianta Delta, la persoanele vaccinate.

La persoanele nevaccinate, Omicron se transmite de doar 1,17 ori mai ușor față de varianta Delta, o diferență infimă. Studiul are în vedere 12.000 de gospodării din Danemarca, realizat în decembrie, potrivit Reuters, relatează B1TV.

Este deja binecunoscut faptul că Omicron este o variantă mai contagioasă, dar și mai blândă.

Potrivit cercetării științifice, concluzia experților este că varianta Omicron se transmite mai ușor din cauza capacității imune scăzute a persoanelor vaccinate, deci nu în urma unor modificări negative ieșite din comun ale virusului, arată sursa citată.

Datele noastre confirmă faptul că răspândirea rapidă a Omicron poate fi atribuită în primul rând evazivității imune, mai degrabă decât unei creșteri inerente a transmisibilității de bază”, au transmis autorii studiului publicat pe Medrxiv.org.

78% dintre cetățenii Danemarcei sunt vaccinați complet, iar 48% au primit deja doza a treia, „booster”. Majoritatea au primit serul de la Pfizer, potrivit agenției amintite.

În prezent, Danemarca bate record după record în ceea ce privește numărul de noi infectări zilnice. În noiembrie a fost descoperită varianta Omicron, când a și început, de fapt, creșterea exponențială a numărului de infectări, în jur de 10.000 zilnic.

Din ianuarie până în septembrie 2021, nordicii înregistrau doar câteva sute de cazuri în fiecare zi.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *