Piața liberalizată de energie electrică a fost aleasă doar de 40 din populație
Piața liberalizată de energie electrică a fost aleasă doar de 40 din populație

Piața liberalizată de energie electrică a fost aleasă doar de 40 din populație pentru consumul de curent casnic, iar cei care nu au optat încă vor fi afectați de o mărire a facturilor în luna iunie, atrage atenția ministrul energiei, Virgil Popescu.

Am depășit 40% procent de consumatori care au optat pentru piața liberalizată. Nu e suficient, îi îndemn mai mult pe oameni să iasă din rutina de zi cu zi… Te complaci cu această idee: ”las că mă duc mâine, las că mă duc mâine”… Sunt convins că vor avea un semnal de alarmă la finele lui iunie, când va dispărea acel discount de factură. La începutul lui iulie va fi iar o mutare dintr-un loc în altul în căutarea unei oferte mai bune.

Am văzut semnalele din piață vizavi de o posibilă creștere a energiei electrice (a prețului) Indiferent ce spun unii colegi din ANRE, că piata trebuie să fie liberă, liberă – și uită că au fost de acord cu ce a făcut PSD cu piața reglementată – nu cred că trebuie să avem o piață sălbatică, în care fiecare face ce vrea” a declarat Virgil Popescu, la B1TV.

Ministrul energiei a explicat și de ce au crescut prețurile pe piața liberalizată de energie electrică.

Prețurile, de fapt, au crescut în zona asta: Cei care au cumpărat energie anul trecut pentru anul acesta e la același preț și cei care au cumpărat în 2019 pentru 2020 e cam la acelasi preț.

A crescut pe piața zilei următoare, o piață în care, în mod normal, ar trebui să existe un excedent de energie și nu l-am contractat. Au început să apară speculații pe această piață și acolo a crescut prețul. Or un furnizor care are un portofoliu de clienți, industriali sau casnici, trebuie să știe să-și cumpere energia dinainte de la producător.

Există furnizori (care nu au făcut asta) care acum sunt obligați să cumpere de pe piața zilei următoare, care e mai scumpă. Așa apare o spirală de preț”, a explicat ministrul Virgil Popescu.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul