răzvan cherecheș
răzvan cherecheș

Profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș a afirmat, într-un interviu, că va fi ultima primăvară cu restricții COVID în România, la cât de răspândite sunt infecțiile cu Omicron.

Răzvan Cherecheș se așteaptă ca situația să fie gestionabilă și la toamnă, dacă nu apare o nouă tulpină semnificativ diferită.

„Suficient de multe persoane vor fi expuse și infectate, plus persoanele vaccinate, ca din luna aprilie, mai, categoric vom reveni la normal, exact la fel ca anul trecut pentru că vremea caldă, dar chiar și din toamna viitoare, presupunând că nu apare o tulpină nouă, care să fie fundamental diferită, mă îndoiesc că vom mai avea restricții la nivel de societate”, a spus Răzvan Cherecheș, la Europa FM.

În plus, Răzvan Cherecheș îi avertizează pe cei care s-au gândit la această strategie să nu încerce să se infecteze intenționat cu varianta Omicron de coronavirus în speranța că vor avea simptome ușoare de boală și vor dobândi în acest fel imunitate.

„Știm că e o variantă mai ușoară în principal la persoanele vaccinate. Nu ai cum să anticipezi dacă nu faci parte din acel mic procent de persoane sănătoase, sportive, fără alte probleme și care au o problemă la sistemul imunitar. Am avut nenumărate exemple din lume, oameni care au fost tineri, sănătoși și care au murit sau, cealaltă variantă, e improbabil să anticipezi dacă vei dezvolta un sindrom Covid lung”, potrivit lui Răzvan Cherecheș.

„Multe persoane tinere care au făcut Covid, cu simptome foarte ușoare și care după luni de zile continuă să aibe simptome și din nefericire, încă, la sindromul Covid lung nu avem un tratament clar, nu știm o cauzalitate clară, încă nu știm în cât timp va dispărea, dacă va dispărea, și atunci nu are sens să te expui unui asemenea risc”, a mai spus specialistul Răzvan Cherecheș.

Imunitatea de turmă, pe cale să fie atinsă în România

După explozia de cazuri COVID-19 cu variantele Delta, dar mai ales Omicron, din ultima perioadă, România ar putea atinge imunitatea de turmă. În plus sunt „şanse destul de mari” ca din a doua jumătate a lunii februarie să asistăm la o scădere constantă a numărului de cazuri”, iar valul 5 să se încheie în această primăvară, conform unui studiu MedLife

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *