Proiectul de lege al carantinei și izolării este un „monstru legislativ”
Actualitate

PSD va modifica proiectul de lege al carantinei și izolării. Este un „monstru legislativ” susține Mihai Fifor

Proiectul de lege al carantinei și izolării este un „monstru legislativ” consideră liderul PSD Mihai Fifor. Partidul îl va modifica la dezbaterile din parlament, pentru că aduce grave atingeri drepturilor omului și poate genera abuzuri, a explicat liderul PSD Arad.

„Guvernul Orban a venit foarte târziu cu un proiect de lege privind carantina și izolarea, după 12 zile de la decizia CCR, dar chiar și în aceste condiții a legiferat execrabil. Multe și grave sunt greșelile și prostiile propuse de Guvernul Orban.

Guvernul nu stabilește durata măsurilor de carantină/izolare, ceea ce ar da posibilitatea statului să folosească abuziv, sine die, aceste reglementări. Guvernul își propune să dispună carantină și izolare colective. Aceste restrângeri de drepturi nu pot fi decât acte individuale și doar în baza unei hotărâri judecătorești, cum se precizează în decizia CCR” a transmis Mihai Fifor, potrivit PsNews.

Nu este definită nici procedura juridică de contestare a măsurilor în proiectul de lege al carantinei, a mai explicat liderul PSD.

„Nu e clar cine din partea statului trebuie citat în instanță dacă cineva vrea să conteste decizia de carantină.

Proiectul ignoră decizii CCR, care spun că internarea nevoluntară, precum și internarea medicală provizorie sunt dispuse de către judecători și sunt supuse contestării într-un termen scurt.

Legea nu e predictibilă. Nu există absolut nici un criteriu cuantificabil care sa arate ce înseamnă un “risc iminent”, ceea ce face ca singurul decident sa fie statul.

Se introduce noțiunea de „suspect de infectare sau contaminare”, care se aplică inclusiv bunurilor contaminate, care pot fi distruse, fără despăgubire, printr-o procedură stabilită prin ordinul Ministrului Sănătății. Prin urmare Guvernul poate distruge după bunul plac bunurile „suspecte a fi fost contaminate”, adică inclusiv mijloace de transport (autoturisme de exemplu).

Prin noțiunea „potențial expuși”, Guvernul spune că oricine poate fi suspectat și poate fi pus în carantină, chiar dacă nu există o situație clinică care să justifice o astfel de măsură.

Indiferent de situația veniturilor persoanelor carantinate, acestea vor fi obligate să suporte cheltuielile pe care sunt obligați să le facă în carantină.

PSD va face corecturile și completările necesare astfel încât proiectul să fie eficient, dar și să aibă claritate și să prezerve drepturile și libertățile democratice constituționale“, a mai s Mihai Fifor.

Parlamentul urmează să ia în dezbatere legea propusă de Guvern după ce CCR a declarat neconstituțională procedura prin care se instituise carantina și izolarea pacienților COVID-19.

Related posts

Mihai Coandă

Mircea Azar

Dumitru Buzatu a refuzat să poarte mască la ședința CJ Vaslui și a făcut scandal cu liberalii: „Vreţi să ne luăm la bătaie?”

Constantinescu Gabriel

PSD depune o moțiune împotriva lui Cîțu

Alina Angelescu

EXCLUSIV! Află ce sumă a multiplicat Claudiu Manda de 5000 de ori

A.M. Ionescu

PSD propune un premier înaintea moțiunii de cenzură din august. Guvernul este „toxic” iar Ludovic Orban un „accelerator de pandemie” a spus Lucian Romașcanu

Constantinescu Gabriel

Elena Tudor

Andreea Cristescu

Leave a Comment