Image default
Actualitate

PSD a decis când va vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban. Câți parlamentari are Marcel Ciolacu de partea lui

Votul pe moțiunea de cenzură va avea loc pe 7 septembrie, a decis luni conducerea PSD. Moțiunea depusă luni va fi citită în plen joi, dar dezbaterile și votul vor avea loc de abia peste trei săptămâni.

Teoretic, Marcel Ciolacu are 205 parlamentari care să îl susțină, respectiv 205 semnături pentru moțiunea de cenzură cu care își dorește să răstoarne Guvernul.

Potrivit cifrelor de la moțiunea din februarie 2020, pentru a fi adoptată trebuie să fie votată de 233 de parlamentari, din totalul de 465.

Printre cei 205 semnatari se află și parlamentari ALDE afiliați grupurilor PSD din Parlament. Membrii PRO România nu au semnat încă moțiunea de cenzură, deși Ponta a spus că va ajuta la înlăturarea Guvernului Orban.

Eugen Teodorovici este singurul parlamentar PSD care nu a semnat moțiunea de cenzură, arată PsNews.

Dacă votul pe moțiunea de cenzură îi va fi favorabil, Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, are și un nume de premier cu care intenționează să meargă la Klaus Iohannis, în persoana lui Vasile Dîncu, spun surse politice pentru PS News.

PSD acuză guvernarea fără mască și reglementările contradictorii

Reprezentanţii Guvernului au încălcat toate regulile impuse cetăţenilor în urma pandemiei cu noul coronavirus, se arată în textul moţiunii de cenzură a PSD cu titlul „Guvernul PNL – De la Pandemie la pande-mită generalizată”.

Documentul dedică un capitol „Chermezelor PNL în vreme de pandemie”, în care arată că „reprezentanţii Guvernului şi-au pierdut iremediabil credibilitatea în modul în care au gestionat pandemia”.

„Au spus pe gură că virusul e deosebit de grav, dar s-au purtat ca şi cum virusul n-ar fi existat, petrecând fără mască şi fără distanţare în clădirea guvernului sau dând petreceri în restaurante cu zeci de invitaţi şi interlopi. Au încălcat toate regulile pe care le-au impus cetăţenilor! Au nesocotit toate recomandările epidemiologilor! S-au purtat ca şi cum s-ar fi aflat deasupra legii şi a coronavirusului! Au sfidat un întreg popor pe are l-au forţat să respecte reguli şi restricţii pe care ei înşişi le-au călcat în picioare fără nicio jenă!”, se arată în textul moţiunii.

De asemenea, semnatarii moţiunii susţin că „o naţiune întreagă l-a văzut pe şeful statului român, Klaus Iohannis, stând impasibil, fără mască, la reuniunile de la Bruxelles, într-un contrast jenant cu ceilalţi lideri politici europeni care se conformaseră regulilor de protecţie”.

„O naţiune întreagă l-a văzut pe şeful Executivului, Ludovic Orban fără mască, fără distanţare, fumând trabuc la un pahar de whisky, în clădirea Guvernului, după ce tocmai instituise pentru populaţie obligaţia de a purta mască în spaţii închise! O naţiune întreagă a văzut bairamul dat de Virgil Guran în luna mai, petrecerea lui Rareş Bogdan cu 100 de invitaţi din restaurantul deschis special la Cluj, şueta politică organizată de ministrul Costel Alexe cu 100 de liberali înghesuiţi fără măşti în salonul unui alt restaurant de la Iaşi. Acestea sunt contraexemplele pe care românii le-au văzut. Toate aceste chermeze ale PNL din timpul pandemiei sunt o ruşine naţională! Sunt o sfidare la adresa cetăţenilor obişnuiţi care au fost obligaţi să stea în casă izolaţi!”, se arată în textul moțiunii.

Un alt capitol al documentului se referă la „restricţiile contradictorii impuse cetăţenilor români”, semnatarii moţiunii apreciind că „o altă cauză majoră a pierderii controlului asupra pandemiei de către Guvernul Orban 2 a fost seria nesfârşită de decizii şi măsuri contradictorii”.

„La început au fost contradicţiile dintre Ordonanţele militare din starea de urgenţă. Ceea ce se reglementa într-o ordonanţă se anula în ordonanţa următoare, pentru ca apoi, peste încă două sau trei ordonanţe, să se revină la reglementarea iniţială. Românii nu mai puteau ţine pasul cu schimbările diametral opuse de la o zi la alta. Atunci a avut loc trimiterea românilor la export. Nu a contat sănătatea muncitorilor români, înghesuiţi în autobuze, în aeroporturi şi în avioane. Pentru Iohannis şi Orban a contat doar câştigarea bunăvoinţei de la Înaltele Porţi ale Europei, de unde veniseră apeluri pentru forţa de muncă ieftină din România. A urmat apoi lunga serie de contradicţii între relaxările şi restricţiile reglementate alandala de către Guvernul Orban”, a detaliat documentul.

Potrivit moţiunii PSD, „a fost greu de înţeles pentru români de ce nu puteau circula în spaţiu deschis în parcuri, dar aveau voie să se îngrămădească în spaţii închise în supermarketuri”, şi totodată „este greu de înţeles pentru români de ce poţi merge la plajă cu soţul din certificatul de căsătorie, dar nu poţi merge cu propriul copil pe care îl creşti în parteneriat civil”.

Related posts

Viceprimarul din Târgu-Jiu a demisionat „fără regrete” din PSD. Ce a scris în demisie Adrian Tudor

Constantinescu Gabriel

Florin Cîțu este noul premier desemnat de președintele Iohannis. Marcel Ciolacu spune că PSD nu va vota noul Guvern

Constantinescu Gabriel

PSD se întoarce la discursul anti-multinaționale: „Să sufere milioane de oameni ca să se îmbogățească firmele străine”

Andrada Ionescu

2 comments

PSD aruncă în aer țara, prin depunerea moțiunii de cenzură, spune Cîțu 26 august 2020 at 13:15

[…] aruncă în aer țara cu moțiunea de cenzură. Guvernul a sesizat Curtea Constituţională cu privire la moţiunea de cenzură iniţiată de PSD. […]

Reply
Moțiunea de cenzură se va vota luni, 31 august, a anunțat Marcel Ciolacu 26 august 2020 at 19:50

[…] Orban să treacă. Până acum, social-democraţii au reuşit să strângă 205 semnături la moţiunea de cenzură, iar pentru a trece în Parlament sunt necesare 233 de voturi, relatează […]

Reply

Leave a Comment