vladimir putin
vladimir putin

Putin şi-a revizuit strategia de război din Ucraina pentru a se concentra pe preluarea controlului asupra Donbasului şi a altor regiuni din estul Ucrainei, cu o dată ţintă la începutul lunii mai, transmite CNN.

Totodată, un diplomat european a declarat că, în timp ce Kremlinul vorbeşte cu optimism, Putin se pregăteşte pentru un „război lung şi prelungit în stil cecen, pentru că, într-o anumită măsură, nu are unde să meargă în această privinţă”.

Preşedintele rus Vladimir Putin se află sub presiune pentru a demonstra că poate arăta o victorie, iar estul Ucrainei este locul în care are cele mai mari şanse să obţină acest lucru, spun oficialii citaţi. Interceptările serviciilor de informaţii americane sugerează că Putin se concentrează pe 9 mai, „Ziua Victoriei”, potrivit unui oficial american, citat de CNN.

Ce reprezintă 9 mai

9 mai este o sărbătoare proeminentă în calendarul rusesc, o zi în care ţara marchează capitularea naziştilor în cel de-al Doilea Război Mondial cu o paradă uriaşă de trupe şi armament prin Piaţa Roşie din faţa Kremlinului. Oficialii spun că Putin vrea să sărbătorească în acea zi o victorie în războiul pe care l-a declanşat. Dar alţi oficiali notează că, chiar dacă va avea loc o sărbătoare rusă, o victorie reală ar putea fi mai îndepărtată.

Putin va avea o paradă a victoriei pe 9 mai, indiferent de statutul războiului sau de negocierile de pace”, a declarat un oficial european din domeniul apărării. „Pe de altă parte: o paradă a victoriei cu ce trupe şi vehicule?”, s-a întrebat el.

Există mai multe motive care stau la baza calendarului din luna mai, spun oficialii. Pe măsură ce îngheţul iernii se termină şi solul se înmoaie, va fi mai greu pentru unităţile terestre ruseşti grele să efectueze manevre, ceea ce înseamnă că este vital ca aceste forţe să se instaleze cât mai repede posibil, apreciază serviciile secrete americane.

Putin îți dorește o paradă

Regiunea Donbas din estul Ucrainei este cea în care forţele separatiste ruse au preluat controlul asupra teritoriului în 2014. Oficialii ucraineni au invocat şi ei în mod public această dată.

„Înaintea datei de 9 mai, Putin a stabilit obiectivul unei parade a victoriei pentru acest război”, a declarat joi secretarul Consiliului de Securitate ucrainean, Oleksiy Danilov.

Fostul prim-ministru ucrainean Arsenii Iaţeniuk a declarat vineri pentru Wolf Blitzer de la CNN că ucrainenii cred că se confruntă cu o „lună foarte complexă şi dificilă”, în timp ce Putin încearcă să respecte un termen limită.

Scopul lui Putin final este, a fost şi va fi acela de a prelua controlul asupra Ucrainei, dar a eşuat. El a eşuat datorită hotărârii foarte puternice a armatei ucrainene şi a unităţii foarte puternice a Ucrainei şi a lumii occidentale, precum şi a sancţiunilor care au fost impuse de Statele Unite şi G7 şi Uniunea Europeană”, a declarat Iaţeniuk.

„Aşa că acum, din câte văd eu, Putin a trecut la planul B”. SUA evaluează, de asemenea, că Putin se pregăteşte acum, pentru prima dată, să numească un comandant general al războiului, au declarat doi oficiali americani. SUA consideră că Putin va numi probabil un general care a luptat în partea de sud a Ucrainei, deoarece acesta este un loc în care ruşii au reuşit să-şi atingă obiectivele.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *