Renegocierea PNRR cu Uniunea Europeană poate fi făcută, dar restrictiv
Renegocierea PNRR cu Uniunea Europeană poate fi făcută, dar restrictiv

Renegocierea PNRR cu Uniunea Europeană poate fi făcută în anumite condiții. Trebuie să existe motive foarte serioase și bine justificate, explică vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Oficialul UE a răspuns astfel la o întrebare adresată de europarlamentarul PSD, Victor Negrescu. Mai exact, PNRR-ul poate fi modificat doar dacă anumite jaloane nu pot fi îndeplinite sau dacă există motive foarte serioase, însă acestea trebuie justificate, relatează PSNews.

În conformitate cu articolul 21 alineatul (1) din Regulamentul privind Mecanismul de redresare și reziliență[1], un stat membru poate înainta Comisiei o cerere motivată ca aceasta să elaboreze o propunere de modificare sau de înlocuire a planului de redresare și reziliență numai în cazul în care jaloanele și țintele relevante nu mai pot fi îndeplinite ca urmare a unor circumstanțe obiective. Va fi important ca statul membru să furnizeze dovezi concrete care să evidențieze cauza dificultăților și impactul acestora asupra punerii în aplicare.

În cazul în care Comisia consideră că motivele prezentate de statul membru justifică o modificare, aceasta va efectua o evaluare a măsurilor modificate sau nou propuse, care vor trebui să îndeplinească toate cerințele Regulamentului privind Mecanismul de redresare și reziliență, cu aceleași criterii și urmând aceeași procedură ca pentru evaluarea inițială a planului.

În cazul în care evaluarea este pozitivă, Comisia va prezenta o propunere de nouă decizie de punere în aplicare a Consiliului în termen de două luni de la transmiterea oficială a cererii. De regulă, aceasta este aprobată de Consiliu în termen de patru săptămâni de la adoptarea propunerii Comisiei. În cazul în care evaluarea este negativă, Comisia respinge cererea în termen de două luni, după ce a dat statului membru posibilitatea de a-și prezenta observațiile în termen de o lună de la comunicarea concluziilor Comisiei.

Având în vedere faptul că, la 29 octombrie 2021, Consiliul a aprobat Planul de redresare și reziliență al României[2], ar trebui să se pună accentul pe punerea în aplicare în timp util a măsurilor incluse în plan. Orice cerere de modificare a planului riscă să întârzie punerea sa în aplicare. Ținând seama de durata de viață limitată a Mecanismului de redresare și reziliență – plățile contribuției financiare se vor încheia până la 31 decembrie 2026 – astfel de întârzieri ar trebui evitate”, se arată în răspunsul vicepreședintelui Comisiei Europene cu privire la renegocierea PNRR.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *