Redeschiderea școlilor pe 8 februarie este o prioritate, spune Cîmpeanu
Redeschiderea școlilor pe 8 februarie este o prioritate, spune Cîmpeanu

Redeschiderea școlilor pe 8 februarie este o prioritate, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, numai că ”dreptul la sănătate, condițiile sanitare, evoluția epidemiologică vor avea întâietate, din păcate, față de educație”. Cîmpeanu a explicat că dacă ar fi pus să aleagă între redeschiderea școlior și a restaurantelor, în condițiile în care industria HORECA este la pământ, ar alege redeschiderea școlilor.

 

În contextul în care în ultimele zile au existat puncte de vedere contradictorii din partea oficialilor cu privire la relaxarea măsurilor în Capitală, Cîmpeanu a fost întrebat duminică, la Antena 3, cine va avea ultimul cuvânt pe 2 februarie cu privire la redeschiderea școlilor, relatează B1TV.

Vor fi puse la un loc realitățile din educație și realitățile din domeniul sanitar. Deși este foarte greu de pus în balanță dreptul la educație și dreptul la sănătate, într-o astfel de situație, îndrăznesc să spun că dreptul la sănătate, condițiile sanitare, evoluția epidemiologică vor avea întâietate, din păcate, față de educație.

Dacă discutăm de deschiderea școlilor versus deschiderea restaurantelor, eu înțeleg foarte bine pierderile suferite de HoReCa, însă între cele două aleg deschiderea școlilor. Nu numai eu, dar ne uităm la Bulgaria, nu mai de parte, care a programat deschiderea școlilor pe 4 februarie, nu 8 februarie ca la noi, rămânând cu alte activități închise. Franța ia în considerare o carantinare totală pentru trei săptămâni, dar ministrul Educației insistă ca școlile să rămână deschise chiar dacă toate celelalte activități se închid. Din poziția mea nu pot susține altceva decât deschiderea prioritară a școlilor”, a spus ministrul Educației.

Redeschiderea școlilor pe 8 februarie este o prioritate. Întrebat, de asemenea, dacă ministrul Sănătății sau șeful DSU, Raed Arafat, se vor opune redeschiderii școlilor, acestea nu se vor redeschise, Sorin Cîmpeanu a răspuns: ”La ultima întâlnire pe care am avut-o în acest format, cei din domeniul sănătății s-au exprimat cu privire la acel optimism conform căruia nu vom avea creșteri spectaculoase cu privire la rata de infectare, deci vom putea deschide școlile după cele trei scenarii anunțate. Nu eu, din educație, mi-am manifestat optimismul cu privire la inexistența unor creșteri semnificative ale ratei de infectare”.

 

Decizia finală va fi luată pe 2 februarie

Cele mai multe dintre școlile din România ar trebui să se redeschidă pe 8 februarie, atunci când începe al doilea semestru al anului școlar.

Începând din semestrul 2, adică după vacanța de o săptămână, din 8 februarie, majoritatea școlilor se vor redeschide. Asta, evident, în condițiile în care pandemia evolează aproximativ la fel cum am avut evoluțiile în ultimele săptămâni. Majoritatea școlilor de redeschid. Se revine practic, la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate”, a anunțat președintele Klaus Iohannis pe 14 ianuarie.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *