Regiunea Donbas, mai exact „eliberarea” ei, este prioritară pentru ruși
Regiunea Donbas, mai exact „eliberarea” ei, este prioritară pentru ruși

Regiunea Donbas, mai exact „eliberarea” ei, este prioritară pentru forțele de ocupație ruse, a spus ministrul de externe Serghei Lavrov.

„Eliberarea” regiunii est-ucrainene Donbas este „o prioritate necondiționată” pentru Moscova, iar alte teritorii ucrainene ar trebui să își decidă singure viitorul, a spus Lavrov, duminică, citat de agenția rusă de presă RIA, potrivit Reuters preluat de B1TV.

Eliberarea regiunilor Donețk și Lugansk, recunoscute de către Federația Rusă drept state independente, este o prioritate necondiționată”, a spus șeful diplomației ruse într-un interviu pentru postul francez TF1, potrivit RIA.

În ceea ce privește restul teritoriului ucrainean, „oamenii ar trebui să își decidă viitorul în aceste zone”, a adăugat oficialul rus.

Pe 24 februarie, Federația Rusă a lansat o nouă invazie armată în Ucraina, de o amploare mult mai mare comparativ cu cea din 2014 din Crimeea, și susține că acțiunile sale fac parte dintr-o „operațiune militară specială” pentru dezarmarea și „denazificarea” statului invadat. Cu toate acestea, Kievul și Occidentul au respins poziția Moscovei ca fiind un război de agresiune complet neprovocat.

Observatorii occidentali consideră că planul inițial al Moscovei a vizat inclusiv înlăturarea regimului Zelenski, însă operațiunea a fost dată peste cap de multiple probleme logistice și de dârza rezistență ucraineană, care a fost sprijinită de livrări masive de armament occidental modern. Între timp, forțele ruse au intensificat ofensiva în regiunea Donbas, acolo unde trupele ucrainene erau în conflict cu rebelii susținuți de Rusia încă din anul 2014.

Așa-zisa independență a autoproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk, de jure două provincii est-ucrainene, nu fusese recunoscută nici măcar de Rusia până în zilele premergătoare invaziei.

Recent, președintele ucrainean Volodimir Zelenski spunea că luptele au transformat Donbasul, regiunea care înglobează Lugansk și Donețk, într-un „iad”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *