Rezervoarele de gaze sunt aproape pline, spune Virgil Popescu

Rezervoarele de gaze sunt aproape pline, iar românii nu trebuie să se teamă că nu vom trece iarna cu bine, afirmă Virgil Popescu, ministrul energiei, La acest moment, stocurile sunt aproape de 93%, iar pentru perioada următoare estimarea este de 97%, față de capacitatea de depozitare.

Acest lucru ne va permite să trecem peste o iarnă normală, cum se estimează că va fi aceasta, fără să existe probleme, a mai afirmat ministrul joi, în cadrul videoconferinţei cu prefecţii privind pregătirile pentru sezonul rece, relatează PsNews.

Încă de la sfârşitul lunii mai a fost aprobată hotărârea de Guvern cu privire la măsurile de urgenţă pentru securitatea în aprovizionare cu gaze naturale, a precizat Virgil Popescu.

„La începutul lunii septembrie am aprobat programul de iarnă. Stocurile de gaze naturale, astăzi, dacă vorbim, sunt aproape de 93% şi estimăm că vor depăşi două miliarde 900 de milioane de metri cubi la începutul lunii noiembrie, mai precis pe data de 1 noiembrie. Asta ne va duce la un procent aproximativ 95-97% din total capacitate de depozitare, un procent care ne permite să trecem o iarnă normală, cum estimăm că va fi această iarnă, fără să avem probleme. Stocurile de cărbune în termocentrale şi aici vorbesc de lignit, în principal de lignit, sunt în parametrii normali. Producţia de cărbune, de lignit, a crescut în acest an, practic cu aproape 900 de mii de tone, în ciuda faptului că am avut cariera de la Roşia blocată o perioadă de o lună şi jumătate. Tocmai au crescut stocurile pentru a compensa rezerva din lacurile de acumulare ale Hidroelectrica, lipsă datorată în special secetei din această vară”, a mai spus Popescu.

Întrebat de premierul Nicolae Ciucă pentru cât timp sunt asigurate stocurile de cărbune, Virgil Popescu a răspuns: „Stocurile de cărbune în mod normal sunt asigurate pentru zece zile, dar noi vorbim de o producţie crescută de cărbune, care asigură o producţie mai mare de energie electrică, care să compenseze energia electrică care există în… pe care o producea Hidroelectrica, iar la Complexul Energetic Oltenia, ca să vă faceţi o imagine de ansamblu, Termocentrala de la Rovinari funcţionează cu stocurile de cărbune aflate în carieră pentru că direct din carieră îi vin în termocentrală, deci nu există un stoc. El există în carieră şi se transportă pe bandă direct în termocentrală. Sigur, avem nevoie de o bună aprovizionare şi o colaborare pe care o avem foarte bună cu Ministerul Transporturilor, cu CFR Marfă, pentru a putea să menţinem ritmul de aprovizionare cu cărbune pentru termocentralele de la Craiova, de la Turceni şi la Işalniţa. Toate cele patru funcţionează în parametri normali în această perioadă şi nu estimăm să avem probleme de funcţionare. Avem nevoie de energia pe cărbune în această iarnă, în această criză energetică, iar Complexul Energetic Oltenia funcţionează cu toate fronturile împinse la capacitate maximă de extracţie a cărbunelui”.

El a precizat că nu estimează să existe probleme nici în aprovizionarea cu gaze naturale.

„Nu estimăm să avem probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale. În luna octombrie au fost importuri normale de gaze naturale. Din discuţiile pe care le avem cu producătorii şi furnizorii de pe piaţa noastră, există importuri şi în luna noiembrie şi în luna decembrie. Vor exista importuri şi în luna ianuarie şi în luna februarie, aşa că fluxurile pe care le monitorizăm zilnic de intrare şi de ieşire din ţara gazelor naturale sunt în parametri normali, nu s-au observat practic perturbări în intrările şi ieşirile de gaze naturale”, a mai transmis Virgil Popescu.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *