Roșii stropite cu substanțe periculoase, „românești și italienești”. Manevra comercianților care asigură de zece ori profit la kilogram
Roșii stropite cu substanțe periculoase, „românești și italienești”. Manevra comercianților care asigură de zece ori profit la kilogram

O descoperire alarmantă a fost făcută în supermarketurile și piețele din România: roșiile vândute conțin substanțe periculoase.În roșiile turcești testate în laborator au fost identificate nu mai puțin de 19 substanțe toxice, iar în cele italienești 13 substanțe la fel de îngrijorătoare.

Andreea Stroe, realizatoarea „Agrojurnal”, a explicat că roșiile turcești se vând adesea ca fiind din Italia pentru a câștiga încrederea consumatorilor, deși sunt tratate similar și prezintă aceleași riscuri.

Sunt 19 substanțe în roșiile din Turcia, iar la cele italienești, 13. Fiind practic aceleași substanțe, cam aceleași tratamente în ambele cazuri, laboratorul a tras concluzia că roșiile pline de pesticide din Italia ar fi de fapt din Turcia. De ce oare? Probabil pentru că s-a vorbit despre roșiile italienești că ar fi mai curate, sunt din spațiul intracomunitar, sunt mai controlate față de cele care vin din spațiul extracomunitar. Și atunci, ca metodă de marketing, cele turcești se vând ca fiind din Italia.”, a explicat conform sursei citate, realizatoarea „Agrojurnal”, Andreea Stroe, potrivit B1TV.

Însă, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) se confruntă cu lipsa personalului necesar pentru a testa toate produsele de import care ajung pe piața românească. Agenția se bazează pe laboratoarele din Bulgaria pentru a efectua testele, dar acestea se ocupă în principal de produsele trimise în spațiul intracomunitar, lăsând o parte din controlul calității pe planul doi.

Specialiștii avertizează că roșiile românești, în ciuda etichetelor, ar putea fi importate din Turcia și vândute la prețuri mari, inducând consumatorii în eroare și punându-i în pericol.

Nu ne-ar mira ca și roșiile vândute acum cu prețuri mari, ca fiind românești, să fie turcești. Să le iei cu 5 lei kilogramul de la sursă și să le vinzi cu 50 de lei kilogramul. Este un profit extraordinar. Roșiile testate au fost cumpărate din piață și din supermarket, din colțuri diferite ale țării. Aceleași substanțe, aceleași tratamente”, a mai spus realizatoarea Andreea Stroe.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *