vladimir putin
vladimir putin

Patru avioane ruseşti, două avioane de atac Sukhoi 24 escortate de două avioane de luptă Sukhoi 27, au decolat de la baza aeriană Kaliningrad înainte de incursiunea din 2 martie, fiind echipate cu arme nucleare, „lucru pe care piloţii ruşi nu aveau nicio problemă să-l arate”, anunţă televiziunea suedeză TV4 News. Potrivit sursei citate, „a fost un act deliberat de intimidare”.

În urma conflictului din Ucraina, forţele aeriene suedeze ar fi avut o pregătire sporită şi ar fi putut vedea din timp că piloţii se îndreptau spre cerul de deasupra Gotland, o insulă suedeză din Marea Baltică.

Forţele armate ale ţării au refuzat să comenteze în mod oficial dacă cele două avioane de atac erau echipate cu arme nucleare, dar au declarat pentru reţeaua de televiziune că încălcarea spaţiului aerian trebuie să fi fost deliberată. Încălcarea teritoriului suedez a durat aproximativ un minut, se arată în raportul autorităților de la Stockholm.

Suedia, care este neutră şi nu este membră NATO, a desfăşurat două avioane de luptă JAS 39 Gripen care ar fi luat imagini ale aeronavelor ruseşti, confirmând că acestea erau echipate cu arme nucleare.

„O evaluăm ca pe o acţiune conştientă. Ceea ce este foarte grav, mai ales că este o ţară în război. Am analizat incidentul şi este clar că nu pot exclude o navigaţie incorectă, dar totul indică faptul că au încălcat în mod deliberat graniţele Suediei”, a declarat şeful Forţelor Aeriene, Carl-Johan Edstrom, citat de Mediafax.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *