Școala în format fizic numai în localitățile cu o rată a incidenței de peste 6 la mie, este solicitarea formulată de mai multe asociații ale elevilor către ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

Cinci asociații de elevi din țară cer autorităților să ia în calcul mai multe aspecte pentru a decide daca elevii revin sau nu fizic în bănci, după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat joi seara că școala în format fizic va continua de luni, după vacanță, în funcție de rata de vaccinare a profesorilor și personalului din fiecare unitate de învățământ.

Asociaţiile Elevilor din Constanţa, Maramureş, Bacău, Vâlcea și cea din Bucureşti şi Ilfov vor ca elevii să meargă fizic la școala doar în localităţile în care incidența este sub 6 la mia de locuitori, potrivit unui comunicat, citat de B1TV.

Un posibil prag de vaccinare este de 60% a personalului pentru ca o școală să funcționeze cu prezența fizică, aa anunțat Sorin Cîmpeanu, urmând ca decizia finală să fie comunicată în cursul zilei de vineri.

Pentru a participa la orele de curs, elevii nu interacţionează doar cu persoanele din şcoală, ci şi cu acelea din mediul extern, o mare parte dintre ei folosind mijloacele de transport în comun. În acest sens, rata de incidenţă nu poate fi neglijată în contextul deschiderii şcolilor, precizează Asociația Elevilor din Constanța.

De asemenea, în documentul intitulat „Elevii vor siguranţă în şcoli!”, reprezentantii școlarilor mai spun că măsura anunţată de preşedintele Klaus Iohannis, care prevede deschiderea şcolilor doar în funcţie de rata de vaccinare a profesorilor, este una defectuoasa.

Apreciem măsura președintelui ca fiind una deficitară, având în vedere faptul că profesorii reprezintă un procent nesemnificativ din persoanele care participă la actul educaţional. Într-o şcoală cu 1.000 de elevi, dintre care niciunul vaccinat, în continuare persistă riscul îmbolnăvirii şi transmiterii virusului, chiar dacă toţi profesorii sunt vaccinaţi.” au precizat asociațiile elevilor.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi seara, că vacanța nu va fi prelungită după data de 8 noiembrie 2021. Totodată, orele cu prezență fizică s-ar putea desfășura în funcție de rata de vaccinare din fiecare unitate de învățământ.

Va fi introdusă o nouă condiție pentru ca școlile să poată funcționa cu prezență fizică, gradul de vaccinare al personalului școlii. Mâine se va trimite ordinul comun care detaliază aceste chestiuni.

Experții, specialiștii, din cele două ministere, din INSP, vor discuta și mâine (vineri. n.r. )se va emite ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății care detaliază foarte clar aceste chestiuni”, a declarat președintele Klaus Iohannis, joi seara.

Leave a comment

Lasă un răspuns