O ordonanță de urgență care să corecteze efectele altor două ordonanțe
O ordonanță de urgență care să corecteze efectele altor două ordonanțe

O ordonanță de urgență care să corecteze efectele altor două ordonanțe de urgență greșite – aceasta se află pe ordinea de zi a Guvernului miercuri. Scrie negru pe alb în documentele de pe masa Executivului că dacă greșeala nu e corectată, România riscă să piardă 9,2 miliarde de euro fonduri europene.

Ambele ordonanțe de anul trecut vizează gestionarea unor fonduri europene nerambursabile, iar în nota de fundamentare a noii OUG, semnată de Marcel Boloș (PNL), ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, guvernanții admit că România riscă să piardă 9,2 miliarde de euro dacă nu fac corectările necesare, transmite B1TV.

La data adoptării prezentei ordonanţe de urgenţă sunt în risc de decomitere aproximativ 9,2 miliarde de euro”, se arată în nota de fundamentare a proiectului noii OUG.

De asemenea, Guvernul recunoaște că precedentele ordonanțe au pus probleme beneficiarilor de fonduri europene:

„Pe de altă parte, din practică au rezultat impedimente în aplicarea OUG nr. 64/2022 cauzate de inexistenţa unui tratament diferenţiat pentru contractele de lucrări, definite la art. 17 alin. (3) lit. c) care pot fi de natură execuţie lucrări sau proiectare şi execuţie lucrări.

Pe de altă parte, cuprinsul O.U.G. nr. 64/2022, publicată în luna mai 2022, a introdus ca puncte de referinţă pentru ajustarea valorii estimate a contractelor de lucrări din cadrul proiectelor de infrastructură indicele INS construcţii- total aferent lunii ianuarie 2022, ultimul indice definitiv publicat. In practică, se constată că numeroase proceduri de atribuire, derulate în lunile iulie- august 2022 nu au avut niciun ofertant, indicele publicat în luna iulie fiind 187.1, faţă de 107.71 aferent lunii ianuarie 2022.

În acest context, a fost modificată OUG nr. 64/2022 prin OUG nr. 171/2022, respectiv s-au modificat art. 1 alin. (3), art. 20 lit. a), art. 21 alin. (1) şi Anexa nr. 5 pentru a se permite ajustarea valorii estimate a contracatelor de lucrări cu ultimul indice disponibil publicat de INS. Ulterior, din aplicare, s-a constatat incorectitudinea valorilor din tabelul de la punctul 1, lit. b) din Anexa 5, respectiv indicii costurilor în construcții total pentru fiecare an- coeficienți publicați de către Institutul Național de Statistică pentru perioada 2014-2021”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *