Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, s-a declarat mulţumit de bugetul alocat în 2021 domeniului pe care îl gestionează, menţionând că suma este cu circa 3 miliarde de lei mai mare decât cea de anul trecut.

Sorin Cîmpeanu a declarat joi seara la Digi24, chiar în momentul în care s-a publicat proiectul de buget, că nu a avut îngrijorări că mesajul nu va fi înțeles la nivelul guvernului și nu va fi înțeleasă importanța educației, dar a spus că așteaptă să vadă forma finală a bugetului înainte de a face comentarii.

Sorin Cîmpeanu:Trei motive de satisfacție pentru elevi

Sorin Cîmpeanu a anunțat însă că se va face o dublare a fondurilor bugetare în cazul bursei pentru elevi și că există și o noutate: decontarea transportului pentru elevi de la bugetul de stat. În plus, se mărește și bugetul alocat școlilor pentru costul standard per elev.

„Avem 536 de milioane de lei de la bugetul de stat pentru bursele elevilor. Este o noutate, n-a mai fost până acum, până acum era în sarcina exclusivă a autorităților locale și era jumătate din acest buget. Și avem, de asemenea, și o creștere fără precedent a componentei costului standard per elev destinat cheluielilor materiale, de 25 la sută în medie”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.

„Această creștere va fi direcționată, vă spun de-acum, mai mult către cheltuielile materiale ale școlilor din mediul rural decât cele pentru mediul urban, pentru simplul motiv că randamentul unei centrale pe lemne în mediul rural este mult mai scăzut, spre exemplu, decât al unei centrale moderne din zona urbană”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24.

Profesorii vor fi vaccinați din a doua jumătate a lunii februarie, a spus Sorin Cîmpeanu. Ministrul învățământului spune că din a doua jumătate a acestei luni personalul din învățământ va avea „o prioritate sistemică” în cadrul campaniei de vaccinare anti-COVID.

„Încă din a doua jumătate a acestei luni, personalul din învățământ va avea o prioritate sistemică în cadrul procesului de vaccinare. A demonstrat că e cea mai numeroasă categorie din cel nouă categorii de personal esențial care are disponibilitate de vaccinare, care vrea să se vaccineze, știind fiind faptul că, de luni, cea mai mare parte a școlilor își desfășoară orele cu prezență fizică”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *