Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv la 10 ani și opt luni de închisoare
Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv la 10 ani și opt luni de închisoare

Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv la 10 ani și opt luni de închisoare, printr-o decizie de vineri a Curții de Apel București. El este căutat de polițiști pentru a fi încarcerat, dar ar fi părăsit România în urmă cu două săptămâni.

Decizia Curții de Apel București și e definitivă. În primă instanță, Sorin Oprescu luase 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare.

Sorin Oprescu a ieșit din România pe la punctul de frontieră Giurgiu, potrivit Digi24. Vineri, după pronunțare, polițiștii l-au căutat la toate imobilele pe care le deține fără a-l găsi.

Oprescu este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie.

Popa Bogdan Cornel, director în Primăria București, a primit și el 11 ani și 6 luni de închisoare, Cristian Stanca, fostul șofer al lui Oprescu, a fost condamnat la 7 ani și 2 luni închisoare, iar Mircea Octavian Constantinescu, fost director al Direcţiei economice din Primăria Generală, a luat 6 ani și 10 luni, toate pedepsele cu executare.

Pe 13 mai 2019, el a fusese condamnat de Tribunalul Bucureşti la 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu. Decizia a fost atacată atât de fostul primar, care a cerut achitarea, cât și de prcurorii DNA, care au vrut o pedeapsă mai mare pentru fostul edil.

Sentința finală trebuia dată inițial în aprilie 2021, dar judecătoarele Daniela Panioglu şi Alina Nadia Guluţanu nu s-au putut pune de acord, așa că a fost necesară intervenția unui al treilea magistrat, iar procesul a repornit de la zero.

În perioada 2013 – 2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care operatorii economici care voiau contracte din partea instituţiilor aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat.

Iniţial, structura grupului era simplă şi perfect adaptată scopului urmărit, presupunând doar un lider (directorul instituţiei publice cu rol de autoritate contractantă, calitate în care dispunea de influenţa necesară determinării câştigătorului unei proceduri de achiziţii publice, dar şi dreptul de a semna acordurile cadru şi contractele), conducători de societăţi private care doreau să execute lucrări, precum şi o sumă de apropiaţi ai liderului care să îl ajute, prin documente fictive şi societăţi fără activitate, să obţină în numerar, într-o formă aparent legală, mita plătită de contractorii privaţi”, susţine DNA în rechizitoriu.

Ulterior, grupul infracțional a devenit tot mai mare, la fel și sumele de bani cerute, și, spun anchetatorii, conducerea a fost preluată chiar de Oprescu.

În acelaşi context, în cursul anului 2014, inculpatul Sorin Oprescu a desemnat la conducerea Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului pe inculpaţii Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela şi Şupeală Florin, persoane obediente faţă de inculpatul Popa Bogdan Cornel, numit şi el la conducerea Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane şi a impus introducerea în grup a inculpatului Stanca Cristian”, menţionează DNA.

Conform procurorilor, Stanca a fost angajat şi promovat la ACCU la insistenţele primarului municipiului Bucureşti în vederea obţinerii unui control mai ridicat asupra deciziilor lui Popa.

Cum și-a impus protejatul Sorin Oprescu

Procurorii arată că Sorin Oprescu, folosindu-se de atribuţiile de primar al municipiului Bucureşti, a impus funcţionarilor din cadrul ACCU şi Direcţia de Resurse Umane din subordinea sa angajarea lui Cristian Stanca, aprobând personal crearea unui post de referent în cadrul instituţiei şi, ulterior, transformarea acestui post într-unul de inspector de specialitate, cu încălcarea prevederilor legale, în folosul aceluiaşi inculpat.

DNA mai susţine că, în perioada 2013 – 2014, Bogdan Cornel Popa, în calitate de director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti şi în legătură cu încheierea a două acorduri cadru, a pretins şi primit sume totalizând 2.798.941 lei de la administratorii unei societăţi comerciale (denunţători în cauză), prin intermediul unor persoane şi firme controlate de el prin inculpaţii Albu Romeo şi Bengalici Claudiu, respectiv controlate de Niţă Ion, susţinând că prin influenţa pe care o are asupra lui Sorin Oprescu şi Mircea-Octavian Constantinescu îi va determina să vireze cu prioritate sumele necesare către instituţia respectivă pentru a se putea achita lucrările executate de societatea martorilor denunţători şi să fie de acord cu executarea lucrărilor pentru beneficiarul CCPBPB, aflat în subordinea lui, de către societatea denunţătoare.

În perioada mai – august 2015, în acelaşi context, Bogdan Cornel Popa, în calitate de director al ACCU, împreună cu inculpatul Cristian Stanca, a pretins de la aceiaşi martori denunţători, prin intermediari, suma de 60.000 de euro, ca mită pentru Sorin Oprescu, mai susţin anchetatorii.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *