Speranța de viață a românilor este în scădere, față de ceilalți europeni
Speranța de viață a românilor este în scădere, față de ceilalți europeni

Speranța de viață a românilor este în scădere, față de ceilalți europeni. În aceste condiții, coaliția de guvernare analizează mărirea vârstei de pensionare la 70 de ani, dar aceasta ar urma să fie opțională, după vârsta standard de 65 de ani la bărbați și 63 de ani la femei. Dacă românii mai trăiesc, în medie, șase ani după ce ies la pensie, ceilalți europeni sunt ceva mai longevivi.

Polonezii, de exemplu, depășesc cu 8 ani vârsta la care își încheie activitatea profesională, iar spaniolii cu 12 ani și jumătate. Stilul de viața nesănătos poate reduce și mai mult această medie, avertizează medicii, potrivit Digi24.

Statisticile arată că, în timpul pandemiei, speranța de viaţă a scăzut cu 1 an și 4 luni în România, dublu față de media europeană. După ce se pensionează, un bărbat român mai trăiește, în medie, doar 6 ani, indică cifrele Eurostat. În Polonia, media e de 8 ani, în Germania de 11, iar în Spania de 12 ani și jumătate.

Consumul de alcool în exces, fumatul, alimentația nesănătoasă și activitatea fizică redusă scurtează viața, atrag atenția specialiștii.

Călin Man – medic de familie: „Din păcate, stilul nostru de viață nu este un stil adaptat unor măsuri preventive, adică să luăm măsurile înainte de a apărea boala. Dacă am adapta sau am adopta un stil de viață sănătos și în care să ne gândim la prevenție, aceste boli ar fi descoperite din timp și tratate, iar speranța de viață sigur ar crește.

Potrivit statisticilor, 1 pacient din 4 e hipertensiv și tot 1 din 4 români suferă de afecțiuni la nivelul circulației periferice”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *