O nouă subspecie Omicron a fost descoperită în Africa
O nouă subspecie Omicron a fost descoperită în Africa

O nouă subspecie Omicron a fost descoperită în Africa. Subspecia BA2 este extrem de greu de detectat de testele tradiționale, întrucât are o sensibilitate redusă și acestea nu o pot identifica.

Virologul senior al biroului african al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Nixie Gumede-Moeletsi, a anunțat descoperirea din Africa. Specialiștii sunt cu atât mai îngrijorați cu cât subspecia Omicron are o capacitate crescută de răspândire. La nivel european, aceasta a fost identificată în special în Danemarca, relatează B1TV.

O nouă subspecie Omicron, denumită BA.2, noua mutație a tulpinii Omicron a fost identificată în 5 țări din Africa, respectiv Botswana, Kenya, Malawi, Senegal şi Africa de Sud. BA.2 este greu de idenficat de testele disponibile, deoarece „nu o văd”.

Luna trecută, subspecia a fost deja identificată și în Europa, respectiv în Danemarca. În acest moment, experții OMS nu pot aprecia cât de patogenă este BA.2.

Testele actuale nu detectează subvarianta Omicron. Gumede-Moeletsi a susținut că subspecia BA.2 este foarte greu de identificat de testele disponibile, având o sensibilitate redusă. Mai multe laboratoare din lume lucrează în prezent pentru a determina caracteristicile subspeciei Omicron.

„Colaborăm cu o serie de laboratoare din întreaga lume pentru a obţine o imagine exactă a acestei subspecii”, a spus oficialul OMS.

Potrivit unui studiu danez, BA.2 este mai transmisibilă decât Omicron și mai capabilă să infecteze persoanele vaccinate. Subvarianta a devenit deja dominantă în Nepal, Filipine, India sau Qatar.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *