Statul a încălcat libertățile religioase pe timpul pandemiei, după un studiu
Statul a încălcat libertățile religioase pe timpul pandemiei, după un studiu

Statul a încălcat libertățile religioase pe timpul pandemiei, consideră aproape jumătate dintre români, conform unui studiu. Studiul a fost realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

90,4% dintre români se consideră persoane religioase, răspunzând cu „sigur că da” – 63,8% şi „mai degrabă da” – 26,6%. Totuși, ei nu merg la biserică decât o dată pe săptămână, se precizează în studiu, potrivit PSNews.

Indiferent de confesiune, românii cred în Dumnezeu într-un procent covârşitor, de 90,2%, în timp ce numai 5,7% au răspuns că „nu se poate răspunde aşa de simplu la această întrebare”. 68,2 dintre români se roagă zilnic sau aproape zilnic.

Şase procente dintre participanţii la studiu au spus că mai „degrabă nu” se consideră persoane religioase, iar 3,6% – „sigur nu”. Dintre aceştia 77,1% sunt „mai degrabă indiferenţi” faţă de religie, iar 15,6% – „mai degrabă împotriva religiei”.

În ciuda credinţei declarate, românii merg la biserică pentru a participa la slujbe o dată pe săptămână sau mai des doar în proporţie de 36,1%, în vreme ce 21,7% – doar ocazional, la unele sărbători, evenimente din familie, 18% – doar la sărbătorile mari şi 17,2% – cam o dată pe lună.

În privinţa educaţiei religioase în şcoli, 72,8% dintre respondenţi consideră că este necesară, în timp ce 22,3% răspund că părinţii decid în acest caz, iar 4,8% spun că nu trebuie să existe educaţie religioasă în şcoli.

Statul a încălcat libertățile religioase pe timpul pandemiei. Totodată, aproape 48% dintre români consideră că statul a încălcat libertatea religioasă a cultelor în timpul pandemiei, în vreme ce 35,7% consideră că e normal ca activitățile bisericilor și cultelor religioase să aibă restricții, iar 15,9% sunt de părere că statul a colaborat foarte bine cu bisericile și a comunicat foarte bine măsurile luate.

Metodologia sondajului

Sondajul, realizat pe baza unui chestionar aplicat telefonic, a fost realizat, în perioada 30 noiembrie – 7 decembrie, pe un eşantion multi-stratificat, probabilistic, de 1.000 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României, neinstituţionalizată, cu vârsta de 18 ani şi peste 18 ani.

Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%.

Chestionarele au fost aplicate în toate judeţele României şi în sectoarele municipiului Bucureşti, eşantionul fiind validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *