Cota zero pentru TVA la alimente este măsura Portugaliei aniinflație
Cota zero pentru TVA la alimente este măsura Portugaliei aniinflație

Cota zero pentru TVA la alimente este măsura prin care Portugalia vrea să combată inflația. Sunt 44 de alimente la care nu se vor mai aplica deloc taxe, în condițiile în care oricum acestea începeau de la 6%.

Cota zero pentru TVA este măsura pe care Guvernul Portugaliei vrea să o introducă pentru jumătate de an, potrivit premierului Antonio Costa.

În prezent, cota de TVA la alimentele de bază, precum orez, paste, pâine, lapte, lactate, carne, peşte, fructe şi legume, este de 6%. Celelalte produse alimentare și băuturi au cota TVA de 13% sau 23%, arată B1TV.

În urma unui acord convenit luni seară de Guvernul portughez cu fermierii și distribuitorii, TVA-ul la pâine, paste, orez, lapte, ouă, iaurt, brânză, ulei vegetal, unt, carne şi peşte ar putea fi suspendat. Această măsura ar putea intra în vigoare în perioada aprilie – octombrie. De asemenea se dorește și o majorare a sprijinului financiar oferit fermierilor și crescătorilor de animale, lucruri care ar costa statul aproximativ 600 de milioane de euro.

Pentru ca măsurile să intre în vigoare, Parlamentul de la Lisabona trebuie să aprobe întregul pachet legislativ. Premierul Antonio Costa se bucură de sprijinul majorității.

În februarie, rata anuală a inflației în Portugalia a fost de 8,2%, după un avans de 8,4% în ianuarie și mai puțin decât 8,5% înregistrată de zona euro în februarie. Inflația la alimente, în Portugalia, a ajuns la 20,1%.

Premierul Antonio Costa susține că inflația ajuns la acest nivel din cauza invaziei rusești din Ucraina.

Nimeni nu știe cât de mult va dura războiul însă atâta timp cât va continua, există riscul ca costurile de producție să crească și mai mult”, a spus Antonio Costa.

În decembrie 2022, miniștrii europeni ai Finanțelor au fost de acord să confere guvernelor statelor membre o flexibilitate mai mare cu privire la cotele de TVA care pot fi aplicate la bunuri și servicii.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *