Ucraina este înconjurată de forțele armate ale Rusiei
Ucraina este înconjurată de forțele armate ale Rusiei

Ucraina este înconjurată de forțele armate ale Rusiei la acest moment, iar Marea Neagră este blocată, atrage atenția Cristian Diaconescu. Singurul port pe care îl poate folosi țara vecină este Portul Constanța, explică președintele PMP.

Statul ucrainean este înconjurat pe trei laturi de forțele militare ale Federației Ruse. „Marea Neagră este blocată militar și la nord, și la sud. De exemplu, Ucraina dacă în acest moment ar dori să exporte cereale, să spunem, n-ar putea folosi decât Portul Constanța”, a explicat fostul ministru de Externe, duminică.

Diaconescu a comentat discuția pe care au purtat-o la Moscova președintele francez, Emmanuel Macron, și omologul său rus, Vladimir Putin, și a explicat că semnalele de dezinteres pe care le-a transmis liderul de la Kremlin „sunt preocupante”.

Acea gestică era adresată nu numai președintelui Franței, cât și întregii Europe. E președintele Uniunii Europene, ca să spun așa, Franța a intrat la rotație. În egală măsură, era un președinte în fața lui Vladimir Putin interesat să proiecteze în Europa o imagine de pacificator, de stabilizator al situației. În al treilea rând, Franța este parte a grupului Normandia și a puterilor europene care, alături de Germania și Federația Rusă, încearcă să stabilizeze situația din Ucraina după ce s-a întâmplat în 2014. Din această perspectivă, semnalele de dezinteres, de neglijare a ceea ce transmitea președintele Macron sunt preocupante. Într-adevăr, sunt pentru opinia publică, prea mult vizual din această perspectivă, nu putem crede că discuția confidențială a fost la fel de distantă, dar situația pe teren este cât se poate de gravă”, a explicat fostul șef al diplomației române într-o emisiune B1TV.

Practic, a continuat Cristian Diaconescu, Ucraina în acest moment este înconjurată.

Marea Neagră este blocată militar și la nord, și la sud. De exemplu, Ucraina dacă în acest moment ar dori să exporte cereale, să spunem, n-ar putea folosi decât Portul Constanța. (…) Marea Azov, strâmtoarea Kerci sunt în acest moment practic sub control militar al Federației Ruse. Din partea de nord, Belarus, exerciții militare care sunt clar și ostentativ orientate spre Kiev, iar în partea de vest trupele masate de Federația Rusă arată cât se poate de clar prin toate elementele de dispozitiv militar… aici militarii știu mai bine cum stau lucrurile, dar din câte am înțeles inclusiv rezerve de sânge și spitalele sunt amplasate în zonă, îndeobște astfel de elemente logistice nu fac parte dintr-un exercițiu militar”, a mai afirmat el.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *