Volodimir Zelenski l-a invitat pe Joe Biden în Ucraina
Volodimir Zelenski l-a invitat pe Joe Biden în Ucraina

Volodimir Zelenski l-a invitat pe Joe Biden în Ucraina, considerând că o vizită a acestuia ar transmite un semnal puternic pe fondul temerilor unei invazii rusești.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski l-ar fi invitat pe Joe Biden, președintele SUA, la Kiev „în următoarele zile”.

Sunt convins că vizita dumneavoastră la Kiev în următoarele zile… ar fi un semnal puternic și ar ajuta la stabilizarea situației”, a declarat Volodimir Zelenski în discuția pe care a purtat-o cu Joe Biden duminică, potrivit unui comunicat oficial preluat de NDTV și B1TV

În schimb, partea americană nu a menționat nimic despre invitație în raportul despre conversația de 50 de minute dintre cei doi președinți.

Potrivit Casei Albe, Joe Biden a reafirmat angajamentul Statelor Unite față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Cei doi lideri au fost de acord că este important să promoveze diplomația și descurajarea în replică la acumularea de trupe rusești care are loc în apropierea frontierelor ucrainene, mai spune Casa Albă.

Președinția ucraineană susține că Volodimir Zelenski și Joe Biden au discutat despre eventuale sancțiuni economice împotriva Federației Ruse pentru eventualitatea unei invazii.

Încă nu suntem un membru NATO. Din acest motiv, doar o armată ucraineană puternică ne poate garanta securitatea de stat”, a mai spus Volodimir Zelenski, după ce i-a mulțumit lui Joe Biden pentru livrările de armament.

Ucraina, înconjurată de Rusia din trei părți

În acest moment, Ucraina este înconjurată de Federația Rusă din trei părți. Marea Neagră este blocată militar și la nord, și la sud, a avertizat și Cristian Diaconescu, președinte PMP și fost șef al diplomației române.

De exemplu, Ucraina dacă în acest moment ar dori să exporte cereale, să spunem, n-ar putea folosi decât Portul Constanța. (…) Marea Azov, strâmtoarea Kerci sunt în acest moment practic sub control militar al Federației Ruse. Din partea de nord, Belarus, exerciții militare care sunt clar și ostentativ orientate spre Kiev, iar în partea de vest trupele masate de Federația Rusă arată cât se poate de clar prin toate elementele de dispozitiv militar… aici militarii știu mai bine cum stau lucrurile, dar din câte am înțeles inclusiv rezerve de sânge și spitalele sunt amplasate în zonă, îndeobște astfel de elemente logistice nu fac parte dintr-un exercițiu militar”, a spus fostul ministru de Externe, într-o emisiune B1TV.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *