Un acord cu Fondul Monetar Internațional nu va fi încheiat, susține ministrul finanțelor, Florin Cîțu. Oficialul guvernului a respins acuzațiile PSD că ar exista discuți cu FMI. Nu ar fi nevoie de bani de la instituțiile financiare internaționale, pentru că Guvernul a câștigat încrederea pieței și a investitorilor, susține Cîțu

Luni, liberalul Florin Cîțu a prezentat bilanțul activității sale, la un an de când a preluat portofoliul Finanțelor Publice. Într-un discurs, el a susținut că nu există discuții pentru încheierea unui acord cu Fondul Monetar Internațional.

Cîțu, însă, insistă că nu se pune problema unui acord cu FMI, dat fiind că România își poate finanța și așa deficitul: „Exclud varianta unui acord internațional cu FMI. Dacă ai câștigat încrederea pieței și a investitorilor, poți să finanțezi un deficit mare fără ajutorul instituțiilor financiare internaționale. Nu există aceste discuții”, arată B1TV.

Precizarea vine după ce social-democrații au lansat acuzații în acest sens la adresa guvernării PNL: „De ce ascunde #PNL bugetul pe anul 2021? Pentru că urmează redeschiderea discuțiilor cu FMI, iar Guvernul Orban urmează să majoreze TVA, să taie – așa cum au mai făcut! – salarii și să concedieze masiv pentru a acoperi găurile din buget produse prin măsurile haotice din acest an”

Duminică seară, premierul Ludovic Orban a declarat, pentru B1 TV, că România a depășit estimările Comisiei Europene și ale FMI privind evoluția economică, pentru că Executivul liberal a luat mai multe măsuri în sprijinul companiilor și pentru că s-au realizat multe investiții publice. Orban a mai spus că, datorită deciziilor Guvernului, au crescut investițiile, producția industrială, numărul de angajați și salariul mediu net, fapt ce a antrenat și o creștere a consumului.

Nu vor fi crescute taxele și impozitele, promite Cîțu

Ministrul Florin Cîțu susține că nu vor fi mărite nici taxele: „Anul viitor va fi o consolidare fiscală, care se bazează pe mai multe venituri la buget. Aici am luat în calcul de fiecare dată acest impact al digitalizării și o colectare mai bună”, a continuat liberalul.

„Această consolidare nu se va face cu măriri de taxe sau creștere de taxe. Se va face cu colectare mai bună și digitalizare” a precizat ministrul finanțelor.

Minstrul Cîțu a mai susținut că anul acesta și-a concentrat eforturile pe gestionarea efectelor produse de epidemia de coronavirus asupra economiei și finanțelor: „În martie și aprilie, tot pe fondul acestei dinamici care a cuprins toată economia globală, au fost achitate 9 miliarde de lei pentru TVA, am introdus rambursarea TVA cu control ulterior și au fost plătite deja 2,7 miliarde de lei pentru concedii medicale. Am preluat un stoc cu concedii medicale neplătite de 3 miliarde de lei pe care l-am plătit în prima parte a anului”.

Florin Cîțu a mai precizat că o mare provocare ”a fost să convingem investitorii străini, agențiile de rating, Comisia Europeană, că suntem un guvern responsabil și nu vom face ceea ce au făcut ceilalți înaintea noastră”.

„Am preluat acest mandat cu un Parlament ostil, o majoritate socialistă care condusese România timp de trei ani. Tot ceea ce ei au făcut în acești trei ani a avut niște efecte care s-au văzut și în 2020. Rolul nostru a fost acela de a le corecta, în primul rând”, a mai declarat Cîțu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *