După ce o tânără a fost ucisă de un urs pe traseul turistic Jepii Mici din Bucegi, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a transmis condoleanțe familiei victimei și a anunțat o serie de măsuri drastice pentru gestionarea populației de urși din România.

Transmit condoleanțe familiei victimei. Nici nu-mi pot imagina prin ce dramă trec și le doresc multă putere în aceste momente dificile,” a declarat Fechet la Antena 3 CNN. El a subliniat că prioritatea ministerului este protejarea vieții umane: „Eu cred că datoria pe care o avem este aceea de a proteja natura, de a proteja biodiversitatea, dar înainte de toate, să protejăm viața oamenilor.”

Ministrul a anunțat că va propune un nou ordin privind cotele de prevenție și de intervenție, similar cu cel din anul precedent care prevedea 500 de exemplare de urși. „Astăzi, după estimările specialiștilor, discutăm de 8.000 de exemplare,” a precizat Fechet.

O măsură suplimentară anunțată de ministru este un proiect de lege care va stabili că „un urs care se apropie la o distanță pe care o s-o stabilim că-i un kilometru, că sunt doi kilometri de orice așezare umană e un urs care trebuie gestionat pentru că pune în pericol viața oamenilor.”

Referitor la metodele de gestionare, Fechet a declarat că relocarea nu s-a dovedit eficientă: „Am constatat că metoda relocării pe care o tot aplicăm nu dă niciun fel de rezultate. Relocarea nu înseamnă decât că muți problema dintr-un județ în alt județ.”

Ministrul a subliniat necesitatea unei abordări mai ferme în gestionarea populației de urși, menționând că va solicita și Comisiei Europene să recunoască nevoia de a gestiona această situație în România.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *