Vaccinarea animalelor de companie împotriva COVID ar putea deveni necesară după ce a fost observată prezența virusului la animale. Evoluția continuă a virusului la animale urmată de transmiterea către oameni ”prezintă un risc semnificativ pe termen lung pentru sănătatea publică”, se precizează într-un editorial din revista Virulence.

Specialiștii spun că pentru a limita răspândirea coronavirusului se ia în calcul în viitor vaccinarea animalelor, relatează Sky News, citat de B1TV.

Coronavirusul poate infecta animalele precum pisicile, câinii sau nurcile, potrivit experților de la Universitatea East Anglia și Universitatea din Minnesota, SUA.

„Nu este un scenariu fantezist. Vaccinarea unor specii de animale domestice pentru COVID ar putea deveni necesară pentru a reduce răspândirea infecției cu noul coronavirus”, au spus aceștia.

Profesorul de genetică evolutivă Cock van Oosterhout, unul dintre autorii lucrării, amintește de Danemarca, spune că pisicile și câinii pot contracta coronavirusul și că nu dezvoltă simptome. Nu sunt însă cunoscute cazuri în care aceste animale domestice să fi transmis virusul la oameni.

Pericolul de a transforma vaccinarea într-un „perpetuum mobile” explicat de medicul Radu Țincu

„Este logic să dezvoltăm vaccinuri pentru animalele de companie ca măsură de precauție. Așa putem reduce acest risc. Trebuie să fim pregătiți pentru orice atunci când e vorba de COVID”, a spus geneticianul.

Vaccinarea animalelor de companie împotriva COVID este o soluție cercetată deja în Rusia. „Interesant este că rușii au început deja să dezvolte un vaccin pentru animalele de companie, despre care există însă foarte puține informații”, a declarat profesorul Oosterhout.

„Dacă coronavirusul a fost transmis de la animal la animal, cum s-a întâmplat cu nurcile, atunci se întâmplă acest lucru și în cazul pisicilor și câinilor de companie. Riscul cel mare este, susține Tyler, ca din aceste rezervoare să evolueze tulpini specifice animalelor, care mai apoi să fie transmise la om, apoi de la om la om si așa să o luăm de la capăt”, a spus Profesorul Kevin Tyler, redactorul-șef al revistei Virulence.

„Vaccinarea împotriva unui agent patogen viral cu o prevalență atât de mare la nivel global este fără precedent și tot ne aflăm încă în ape neexplorate”, este concluzia geneticianului Oosterhout.

Image by Shanon from Pixabay

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.