Vasile Dîncu, despre plafonarea preţului la combustibil
Vasile Dîncu, despre plafonarea preţului la combustibil

Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a declarat că are pregătit în curând un proiect de lege care însă nu prevede reintroducerea obligativității stagiului militar în rândul tinerilor.

Tinerii vor avea posibilitatea să efectueze un stagiu militar de câteva luni, dacă doresc acest lucru, informează digi24.ro. Aceștia vor fi plătiți pentru efortul lor.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, pregătește un proiect de lege în acest sens.

Militarii voluntari vor învăța să tragă cu arma, vor primi echipament și cazare. Totuși, spre deosebire de militarii profesioniști, voluntarii vor avea voie să meargă acasă.

„Nu va fi o privațiune așa cum era înainte în armată”

„Eu nu cred că armata ar mai trebui să fie obligatorie. Avem un proiect de lege pe care o să îl lansez cred că peste o lună pentru cei care vo să facă stagiul militar în mod voluntar.

Sunt sigur că vor fi foarte mulți cei care vor vrea, mai ales că vor fi plătiți în această perioadă, li se vor asigura toate condițiile, echipament, cazare.

Vor avea și libertatea de a merge acasă. Nu va fi o privațiune așa cum era înainte în armată”, a declarat Dîncu, sâmbătă seara, la postul tv citat.

Vasile Dîncu, despre noua lege a rezerviştilor: „Nu poţi încorpora pe cineva care nu a făcut un serviciu militar. Oamenii pot sta liniștiți”

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a explicat ce se va întâmpla cu rezerviștii din România, în condițiile în care legislaţia nu a mai fost actualizată, iar atacurile Rusiei par că se apropie de granițele României. Ce sume şi beneficii vor primi rezerviștii şi voluntarii.

„În ceea ce privește încorporabilitatea, nu o să poţi încorpora pe cineva care nu a făcut un serviciu militar. Oamenii pot sta liniștiți. Avem o rezervă activă de calitate”, a spus Dâncu.

„În acest moment, din nefericire, noi nu am mai adus la zi legislaţia cu privire la rezerva de mobilizare a populației, dar şi la mobilizarea economiei pentru apărare. Este un efort necesar, este o prevedere constituțională şi este o datorie constituțională pentru toţi dintre noi să facem asta.

De aceea media rezerviștilor, sau cei care au făcut stagiul militar sau au avut o pregătire militară, au acum media de vârstă peste 50 de ani.

Ultimul cel mai tânăr rezervist, să spunem aşa, care a apucat să facă armata până în 2006 când stagiul militar obligatoriu a fost desființat are acum 38 de ani. El iese din vârsta încorporabilităţii care este între 18-35 de ani în acest moment din lege.

Deci va trebui să facem o lege. Eu am un proiect care a fost trecut şi pe la colegii mei din celelalte ministere care sunt în zona securității şi apărării publice. Avem un proiect aproape terminat. Probabil, în două săptămâni îl voi pune în transparență pentru că cred că este nevoie să revizuim legea şi avem deja 1.400 de cereri de voluntari din care vom alege”, a spus Dâncu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *