Parlamentarii din România beneficiază de venituri substanțiale și de o serie de beneficii pe lângă salariul de bază. Salariul de bază pentru parlamentari este de 18.720 de lei brut pe lună, iar liderii de grup primesc în plus aproximativ 2.000 de lei. O medie ar fi un salariu de 9-10.000 de lei salariu net lunar, si cheltuieli zilnice, inclusiv diurna de 400 de lei pe zi.

Președinții celor două Camere ale Parlamentului au cele mai mari salarii, aproape 24.000 de lei brut pe lună, adică venituri de peste 13.000 de lei net. La aceste salarii se adaugă sume forfetare de aproape 1.500 euro, care sunt disponibile pentru finanțarea activității lunare a parlamentarilor, inclusiv cheltuieli de cazare, masă, amenajarea biroului, plata site-ului personal și a angajaților, transmite PsNews.

În total, lunar, sub formă de indemnizație și sume forfetare, un parlamentar din România dispune de aproximativ 11.500 de euro anual. Aceste venituri sunt considerabile în comparație cu alte țări europene, cum ar fi Marea Britanie sau Suedia, unde veniturile parlamentarilor sunt mai mici. Pe lângă salariu, parlamentarii beneficiază de alte avantaje, precum călătorii gratuite cu trenurile CFR în perioada mandatului, un zbor gratuit dus-întors pe săptămână la cel mai apropiat aeroport de circumscripția lor, precum și un telefon de serviciu cu abonament.

Aceste beneficii sunt acordate parlamentarilor din România, care fac parte dintr-un Parlament bicameral format din Camera Deputaților cu 330 de membri și Senat cu 136 de membri, pentru un mandat de patru ani.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *