Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a făcut primele anunțuri după obținerea celui de-al doilea mandat. Deși nu va avea o majoritate în Consiliul General, edilul anunță că va convoca două referendumuri: primul pentru a lua din atribuțiile și banii autorităților de sector, iar al doilea pentru chestiuni de urbanism. Nicuşor Dan a câştigat Primăria Capitalei cu 45% din voturi, iar Gabriela Firea a obţinut 24%, conform exit-poll-ului CURS-Avangarde, pe baza datelor culese până la ora 20.00.

„Sunt câteva lucruri pe care în seara asta e momentul cel mai bun să le spunem. Sunt câteva mecanisme care de ani de zile au blocat dezvoltarea Bucureștiului și care țin de relația dintre București și autorități centrale. Vor urma următoarele lucruri:

Cu aprobarea CGMB voi declanșa un referendum local pentru cum se vor împărți banii între Primăria Capitalei și primăriile de sector. De ani de zile, Bucureștiul are un deficit de dezvoltare. De ani de zile, Primăria Capitalei este obigată să gândească mic, pentru că nu are bani să gândească mare. Banii abia ajung pentru întreținerea infrastructurii pe care deja o avem. Nu putem să ne gândim la extinderea transportului public, la noi corpuri de spitale, nu putem să ne gândim la noi corpuri pentru universitățile din București care ar putea să aducă zeci de mii de studenți străini în București și să pună Bucureștiul pe harta academică. Și în schimb avem borduri peste borduri, pavele care înlocuiesc alte pavele și panseluțe care înlocuiesc alte paseluțe.

Cu aprobarea CGMB, voi declanșa un referendum local pentru a decide cine răspunde de urbanismul din București. Este absurd ca primarii de sector să arunce cu autorizații pentru zeci și sute de blocuri în București, a căror legalitate nu o controlează nimeni, iar primarul Capitalei să răspundă pentru traficul din București.

Parlamentul are în dezbatere două legi: codul urbanismului și legea spațiilor verzi urbane. Solicit candidaților la alegerile prezidențiale să se pronunțe în campania pentru alegerile prezidențiale pe chestiunile cele mai importante din aceste două legi și solicit partidelor parlamentare ca până la alegerile parlamentare să tranșăm aceste două legi. Numai așa vom fi în situația ca bucureștenii să poată gestiona ei înșiși prin organele pe care le-au ales, situațiile spațiilor verzi și dezvoltarea urbană și aceste lucruri să nu fie făcute pe jocuri de culise, deasupra intereselor bucureștenilor”, a declarat Nicușor Dan.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *