Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a făcut o serie de declarații controversate despre Ucraina, acuzând liderii europeni că folosesc „logica războiului” pe fondul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. El a numit Ucraina un „protectorat” al Occidentului și a propus ca Ucraina să fie o „zonă tampon” între Rusia și țările NATO.

Orbán a subliniat că Ungaria nu vrea să fie implicată în război și a criticat intervențiile Occidentului în Ucraina, spunând că liderii europeni au tratat războiul ca pe propriul lor război și l-au dus ca atare. El a adăugat că orice război ar putea scufunda Europa și a avertizat că Bruxelles se joacă cu focul.

Liderii europeni s-au scufundat adânc în război, tratează războiul ca pe propriul lor război și îl duc ca pe propriul lor război”, a menționat Orbán, adăugând că inițial Occidentul urma să aprovizioneze Ucraina doar cu căști, dar apoi și-a schimbat strategia până la impunerea de sancțiuni dure, furnizarea de avioane militare și trimiterea de miliarde de euro” a declarat Viktor Orban, potrivit B1TV.

În special, cuvântul „război” a fost folosit de 17 ori în declarația sa, iar „război mondial” a fost folosit de trei ori. Aceste declarații au fost făcute în contextul invaziei ruse a Ucrainei, care a dus la sute de mii de refugiați și la moartea a mii de oameni.

În timp ce Orbán a subliniat că Ungaria nu vrea să fie implicată în război, alte țări NATO, cum ar fi Polonia, au ridicat avioane de luptă pe fondul unui atac rusesc. NATO ar trebui să se pregătească să doboare rachetele din spațiul aerian ucrainean, care se îndreaptă spre Polonia sau România, dacă este necesar.

„Noi, maghiarii, știm ce este războiul. Ne-am săturat. Sunt convins că trebuie să stăm departe de acest război. Acesta nu este războiul nostru. Nu vrem război și nu vrem ca Ungaria să redevină jucăria marilor puteri. Așa că trebuie să milităm pentru pace – acasă, la Bruxelles, la Washington, la ONU și la NATO” a mai spus premierul țării vecine.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *