Fularul lui Viktor Orban cu harta Ungariei mari a determinat o reacție vehementă a ministerului român de externe. Imaginea pe care a afișat-o în public prim-ministrul Ungariei cuprinde și o bucată din România, iar gestul este considerat nepotrivit de români, având în vedere pretențiile teritoriale latente ale ungurilor, care se văd mai ales în discursurile de timp extremist ale unora dintre formațiunile care activează în România.

Viktor Orban s-a afișat, recent, cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre naționalele Ungariei și Greciei, iar reprezentanții Ministerului de Afaceri Externe au reacționat.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la București dezaprobarea fermă față de gestul oficialului ungar, atitudinea fiind în contrast evident cu atmosfera de deschidere și relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al afacerilor externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât și cu premierul ungar, transmite B1TV.

Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria de a construi o relație bilaterală în parametrii definitorii ai instrumentului de bază care guvernează relația bilaterală.

Anume Tratatul privind înțelegerea, cooperarea și buna vecinătate între România și Republica Ungaria, semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996 și respectiv ai Parteneriatului Strategic, de la care, în acest an, se împlinesc două decenii”, a transmis MAE, într-un comunicat de presă.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *