„Vladimir Putin va invada o altă țară, de pildă, Georgia. Și fără să observe toată lumea, Republica Belarus a fost deja ocupată de ruși cu sprijinul dictatorului de acolo”, explică Serhii Hakman, geopolitician ucrainean din Cernăuți.

Într-un interviu, pentru Gândul, geopoliticianul și directorul adjunct al Centrului regional Cernăuți de perfecționare a Calificării, oferă o imagine de asamblu asupra  războiului de la graniţa României și explică resorturile acestuia, la o lună de la izbucnirea conflictului militar.

Despre amenințările cu arme biologice

În urmă cu câteva zile, Rusia susținea, fără nicio dovadă, că armele biologice sunt dezvoltate în laboratoare din Ucraina, cu sprijinul Statelor Unite. Geopoliticianul ucrainean a explicat ce sunt, de fapt, aceste laboratoare.

Suntem șantajați cu folosirea armelor nucleare, cu armele chimice. Totodată, suntem învinuiți că am fi avut laboratoare cu arme biologice folosite de SUA. Au fost laboratoare din perioada sovietică, care în perioada post-sovietică, au fost transformate în laboratoare pur medicinale pentru a cerceta virusurile. Mai multe comisii internaționale au fost prezente în aceste laboratoare din statele post-sovietice pentru verificări, iar singurele laboratoare care nu au permis aceste comisii au fost cele din Rusia. 

”Putin va fi consider un criminal de război în viitor”

Moscova va folosi arme nucleare în Ucraina doar în cazul unei „amenințări existențiale” împotriva Rusiei, declara pentru CNN purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Dacă este vorba despre un șantaj sau o adevărată primejdie, geopoliticianul spune că nimeni nu poate să fie sigur.

Trebuie făcute toate eforturile să nu se ajungă aici și toată comunitatea internațională trebuie să întreprindă demersuri. Dacă facem o mică paralelă istorică, în anul 1939, când Uniunea Sovietică a încălcat Convenția internațională de definire a agresiunii, ea a fost scoasă din Liga Națiunilor.Acum noi confruntăm cu situația în care de opt ani Federația Rusă duce un război de agresiune și rămâne membră a Consiliului de Securitate al ONU (CSNU). Este un nonsens internațional.

Serhii Hakman

Întrebat dacă ne putem aștepta în curând la un armistițiu în războiul din Ucraina sau chiar la o încheiere definitivă a conflictului, geopoliticianul a explicat că Rusia nu este gată să facă acest lucru în curând.

„Mai devreme sau mai târziu, Putin va fi considerat criminal de război. Nu știm cât de repede se va întâmpla asta, însă, cu siguranță că pe viitor va ajunge să fie condamnat”, spune geopoliticianul.

De ce ar putea fi Georgia invadată?

Pe 7 august 2008, Rusia a trimis trupe în regiunea Osetia de Sud, cea de-a doua regiune separatistă georgiană, iar trupele și tancurile au avansat tot mai adânc în Georgia. Aeroportul internațional din capitala Tbilisi a fost printre locurile atacate.

„Rusia ar impune noi condiții ca Georgia să recunoască neapărat  regiunile Osetia de Sud şi Abhazia ca țări independente, deși Rusia le-a recunoscut, și totodată pentru ca Georgia să le rcunoască, rușii ar putea ataca țara. Georgia este o țară mică și asta ar fi o victorie pentru Putin ca o scuză că nu a putut soluționa ”problema” cu Ucraina așa cum și-ar fi dorit”, explică geopoliticianul.

Republica Belarus, implicată în război

Și oficialii SUA și NATO avertizează că Belarusul, țara condusă de autocratul Alexandr Lukașenko, ar putea să se alăture în curând Rusiei în invazia ordonată de Vladimir Putin în Ucraina. Avertismentele au fost confirmate de o sursă a opoziției belaruse, care susține că unitățile de luptă din Belarus sunt gata să intre în Ucraina în orice clipă, cu mii de forțe pregătite să o facă.

În afară de impactul militar, o astfel de decizie ar avea, însă, și o implicație geopolitică, pentru că presupune aderarea unei a treia țări la războiul pornit de Putin în Ucraina.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *