Direcția Generală a Vămilor este centrul luptei de putere în nou formata coaliție de guvernare. În pole-position stă un vameș controversat cu susținere social-democrată, sindicală și un trecut legat de scandaluri de corupție.

Numit de PSD – păstrat de PNL

Marcel Mutescu este stăpânul vămilor din 2018, imediat după instalarea în funcție a Vioricăi Dăncilă. El a rămas în funcție în mod inexplicabil și după plecarea camarilei lui Dragnea de la guvernare.

Anterior ocupase diferite funcții în Ministerul de Finanțe. Aproape toate funcțiile lui Mutescu au gravitat în jurul operațiunilor vamale.

Nominalizat în denunțul deceniului: Regina de la Vamă

Mutescu a fost șef în Vamă și în vremea guvernării PDL. Atunci a fost personaj secundar în denunțul făcut de Marius Ungureanu. Denunțătorul era coleg al lui Mutescu și lucra în vama Giurgiu. El s-a auto-denunțat și a spus că îi plătea un fel de taxă de protecție liderului sindicatului SedLex, Vasile Marica.

Ungureanu l-a nominalizat și pe Mutescu pe lista celor care cotizau la Marica. „Marcel Mutescu (vicepreşedinte la nivel naţional al Sindicatului „Unirea”) promovat din 2005 director la Direcţia Proceduri Vamale din cadrul A.N.V., autorizând comisionarii în vamă, firmele de duty-free şi diferite operaţiuni vamale” se arăta în denunțul lui Ungureanu.

Scandalul a luat amploare odată cu intervenția lui Traian Băsescu. Președintele de atunci vorbit despre „Regina” din Vămi și a spus că aceasta se afla printre sindicaliști, cu referire la Vasile Marica.

Împrumut pentru adjuncta lui Marica

După mulți ani, lucrurile nu s-au schimbat. Marcel Mutescu nu mai este un personaj secundar. El conduce Direcția Generală a Vămilor. Dacă în timpul guvernării PDL se vorbea despre sume lunare achitate de Mutescu către șeful sindical Vasile Marica acum situația este aceiași.

Suma de 117.000 de euro apare în declarațiile de avere ale lui Marius Mutescu și ale lui Gabrielei Ionela Iov (fostă Jianu).  Femeia este vicepreședintă la Sindicatul Sedlex, organizația fondată de Vasile Marica.

Caracatița lui Marcel Mutescu

O delațiune anonimă ne releva faptul că sora șefului de la Vamă este angajată tot la Vamă. Femeia lucrează la Dornești sub umbrela unui protejat al lui Mutescu, șeful Vămii Iași, Dănuț Bolohan. Bărbatul a fost ținta mai multor investigații de presă care au făcut inventarul averii sale de bugetar.

Acesta controlează prin fina sa, Elena Blană, șefa Vămii Siret principala poartă de intrare în România a țigărilor de contrabandă.

Țigările de la Constanța

În 2019 procurorii încercau să descurce ițele unui dosar complex care se învârtea în jurul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud Agigea. Conducerea structurii vamale fusese susținută de Mutescu. Actele anchetatorilor indicau faptul că o cantitate impresionantă de țigări intraseră în România în tranzit dar se „fumaseră” pe parcurs. În 2020 DIICOT descinde din nou la Agigea și oprește 10 milioane de țigarete. Din nou ancheta trenează, iar numele vameșilor nu este pomenit.

Deșeurile din Marea Britanie

Pe vremea când Costel Alexe era ministru al Mediului a fost un scandal legat de deșeurile importate cu acte false din Marea Britanie.

Problema șefului vămii este că niciunul dintre protejații săi de la Vama Agigea nu au oprit transporturile. Meritul este al Gărzii de Coastă și al procurorilor. În plină pandemie și după ce scandalul luase amploare, Vama Agigea a avut nevoie de „ajutor” pentru că nu putea să oprească transporturile ilegale de deșeuri. Dosarul conține și documente cu semnătura lui Mutescu.

Leave a comment

Lasă un răspuns