Cernavodă

Nuclearelectrica urmează să realizeze o instalație de detritiere a apei grele la CNE Cernavoda în valoare de peste 236 de milioane de euro. Proiectul presupune finalizarea proiectării instalației, construirea instalației de detritiere și realizarea probelor și a verificărilor în vederea punerii în funcțiune a acesteia.

Prin realizarea proiectului se va permite extragerea tritiului din apa grea și stocarea acestuia într-o formă sigură, într-o instalație dedicată, excluderea apei grele tritiate din categoria de deșeuri radioactive, reducându-se astfel semnificativ cantitatea deșeurilor radioactive rămase de gestionat la sfârșitul duratei de viață operațională a celor două reactoare. Tritiul recuperat din agentul de răcire și moderator va fi procesat și stocat în condiții stabile pentru utilizări ulterioare. Contractul include elaborarea detaliilor de execuție, procurarea echipamentelor și a materialelor necesare, execuția lucrărilor de construcții-montaj, pregătirea personalului, asigurarea suportului pentru punerea în funcțiune și funcționarea de probă, până la transferul instalației către operare.

Valoarea totală a investiției este de 1,1 miliarde de lei, cu TVA, adică 236,2 milioane de euro. Lucrările vor fi executate în 54 de luni. Operatorii economici participanți la procedură trebuie să aibă un nivel mediu al cifrei de afaceri globală pe ultimii 3 ani (2019, 2020, 2021) de minimum 75.000.000 Euro. Finanțarea investiției se va realiza prin Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *