Poliția de Frontieră a atribuit contractul cu privire la construirea unui sediu pentru Unitatea Națională ETIAS. Obiectul contractului de achiziție publică este reprezentat de prestarea serviciilor de proiectare și execuția lucrărilor de construire pe durata implementării proiectului pentru obiectivul „Construirea unui sediu pentru Unitatea Națională ETIAS”.  Din cadrul acestui sediu se va gestiona sistemul online ETIAS – European Travel Information and Authorisation System. Acesta asigură securitatea transfrontalieră și gestionează tot ce înseamnă migrație din afara Spațiului Schengen.

Proiectul de investiție presupune realizarea a 6 obiective. Obiectivul 1 este reprezentat de contruirea Pavilionului Administrativ. Clădirea va fi dotată cu sistem UPS care va asigura funcționarea permanentă a echipamentelor instalate la nivelul tuturor camerelor tehnice, dispecerat, recepție. Obiectivul 2 este reprezentat de construirea unui Turn de comunicații. Înălțimea turnului va fi de 36,95 m. Acesta va fi prevăzut cu sistem de împământare, paratrăsnet, sistem de bilaj, scară metalică verticală, platforme de odihnă și platforme de lucru.

Obiectivul 3 este reprezentat de amenajarea și sistematizarea curții. Se vor contrui căi de acces auto și pietonale printr-o alee auto și o alee pietonală la clădire. Se va amenaja o parcare pentru aproximativ 10 autoturisme, 2 dintre acestea pentru persoanele cu dizabilități. Obiectivul 4 este reprezentat de realizarea rețelelor exterioare pentru utilități, refacerea branșamentului de energie electrică, realizarea racordului de gaze naturale pentru centrala termică. Obiectivul 5 este reprezentat de demolarea construcției existente. Obiectivul 6 este reprezentat de dotări, echipamente și utilaje. Terenul unde va avea loc implementarea proiectului are o suprafață de 216.253 mp.

Cine se va ocupa de construirea sediului

Contractul de achiziție publică în valoare de 20,8 milioane de lei, fără TVA, adică 4,3 milioane de euro, plus TVA a fost atribuit asocierii dintre companiile SSAB-AG și Structi Punct. SSAB-AG este o firmă din Bacău deținută de Mihai Iulian Șlic, fostul primar al Bacăului, Corneliu Săftuc și Gabriel Nistor. Firma a înregistrat în 2020 o cifră de afaceri de 139,2 milioane de lei și un profit de 3,2 milioane de lei. Firma are 206 angajați. ANI l-a acuzat pe Mihai Iulian Șlic de conflict de interese, incompatibilitate și fals în declarații după ce acesta a încheiat 6 contracte cu firmele la care era acționar. Acesta a pierdut procesul cu ANI din 2014, primind interdicția de a mai deține funcții publice pe o perioadă de 3 ani.

 Structi Punct este o firmă din comuna Bârnoava, județul Iași. Asociații firmei sunt Aolariței Claudiu Marius, Aolariței Marian și Bosinceanu Vasile Ioan. Firma are 7 angajați și în 2020 a înregistrat o cifră de afaceri de 1,4 milioane de lei și un profit de 337 de mii de lei.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *